{ "title": "Antep Fıstığı Ağacı", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/antep-fistigi-agaci(1).jpg", "date": "20.01.2024 05:15:38", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Antep Fıstığı Ağacı, Anayurdu Orta doğu olan antepfıstığı, Akdeniz havzasında Türkiye, Irak, İran, Suriye ile tohumlarının sonraki zamanlarda götürüldüğü Hindistan ve hatta Meksika'da dahi yetiştirilmektedir. Ülkemizde antepfıstığının yetiştirildiği yerler, başta Gaziantep olmak üzere Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ile Siirt illerimizdir. Kısa boylu bir ağaç olan antepfıstığının, beş yaprakçıktan oluşan yeşil yaprakları, salkımlar halinde açan küçük çiçekleri bulunmaktadır. Bu çiçekler olgunlaştığı zaman 2 ila 2,5 santimetre uzunlukta, dışında kırmızımsı ve yumuşak bir kabuğu, içinde de kabuğu olan ve bu kabuğun içinde de yeşil ya da sarı renkli içi bulunan bir meyve vermektedir. Yeşil renklileri daha lezzetli olmakta üzeri de ince bir kabuk ile örtülüdür. Fıstığın sert kabuğu, kavrulduğu zaman ya da üzerine sert bir cisim ile vurulduğu zaman çatlar. Elle zorlanan çatlak kabuk ikiye ayrılır. Böylece, içe ulaşılır. Uzun süre saklanabilen antepfıstığının içi kuru yemiş (Çerez) olarak sevilerek yenildiği gibi şekercilikte, helvacılık ta, pastacılıkta ve tatlıcılık da özellik ile baklava yapımında kullanılmaktadır. 100 gram Antep fıstığı içinin içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 594 kalori; 20,8 gram protein, 51,6 gram yağ, 16,4 gram karbonhidrat, 0 kolesterol, 500 miligram fosfor, 2 gram lif, 136 miligram kalsiyum, 7,3 miligram demir, 1,020 miligram potasyum, 158 miligram magnezyum, 66 IU A vitamini, 0,62 miligram B1 vitamini, 1,45 miligram B2 vitamini, 7 miligram C vitamini, 0,4 miligram B6 vitamini ve 5.2 miligram, E vitaminidir.

Antep Fıstığı Fidesi

Kavrulmamış çekirdeklerinin ekilmesi ile elde edilen çöğürler ile çoğaltılabilmektedir. Ancak, daha dayanıklı bir tür olan sakız (Ya da melengiç) ağacı (Pistacia terebinthus) fidanlarının aşılanması daha iyi sonuç vermektedir. Dikimlerde, her türün kendi toprağını kökünde taşıyan fidanları kullanılmaktadır. Yılda ortalama 10 kilogram kadar ürün veren ağacın ürün oranı, dikiminden 10 yıl kadar sonra artmaktadır.

Antep Fıstığı Ağacı İklim isteği

Antep fıstığı ağacı, kuru ve sıcak iklimlerin bitkisidir. Yüksek sıcaklıklara, kuraklığa ve donlara karşı dayanıklı bir bitkidir.

Antep Fıstığı Ağacı Toprak isteği

Ağaç, zayıf nitelikli topraklara 8 metre kadar aralıklar ile dikilir. Tabanı su tutan topraklarda ağaç kurumaktadır.

Antep Fıstığı Ağacı Toprak işleme

Antep fıstığı ağaçlarının altı yılda en az 6 kez çapalanması ve yabani otlarından temizlenmesi gerekmektedir. Büyük bahçelerde toprak işleme traktörler ile yapılabilir.

Antep Fıstığı Ağacı Sulama

Bu ağaçlar sulanmaya suya ihtiyaç duymayan ağaç türündendir.

Antep Fıstığı Ağacı Gübreleme ve Budama

Antep fıstığı ağaçlarına, ilkbaharda azotlu, sonbaharda fosfatlı fenni gübre verilmelidir. Bu gübrelerin yerine, iyi yanmış çiftlik gübresi de kullanılmaktadır. Ağacın kuruyan ve aşağı doğru sarkan dalları kesilip çıkarılmalıdır.

Antep Fıstığı Ağacı Hasat (Derim)

Antep fıstığı ağaçlarının meyveleri (Fıstıklar) türe özgü olgunluğa eriştiği zaman hasat edilmelidir. Hasatta gecikme olur ise fıstıklar yere dökülerek ziyan olabilir.

" } ] }