{ "title": "Antep Fıstığı Ağacı", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/antep-fistigi-agaci(1).jpg", "date": "20.01.2024 05:15:38", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Antep Fıstığı Ağacı, Anayurdu Orta doğu olan antepfıstığı, Akdeniz havzasında Türkiye, Irak, İran, Suriye ile tohumlarının sonraki zamanlarda götürüldüğü Hindistan ve hatta Meksika'da dahi yetiştirilmektedir. Ülkemizde antepfıstığının yetiştirildiği yerler, başta Gaziantep olmak üzere Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ile Siirt illerimizdir. Kısa boylu bir ağaç olan antepfıstığının, beş yaprakçıktan oluşan yeşil yaprakları, salkımlar halinde açan küçük çiçekleri bulunmaktadır. Bu çiçekler olgunlaştığı zaman 2 ila 2,5 santimetre uzunlukta, dışında kırmızımsı ve yumuşak bir kabuğu, içinde de kabuğu olan ve bu kabuğun içinde de yeşil ya da sarı renkli içi bulunan bir meyve vermektedir. Yeşil renklileri daha lezzetli olmakta üzeri de ince bir kabuk ile örtülüdür. Fıstığın sert kabuğu, kavrulduğu zaman ya da üzerine sert bir cisim ile vurulduğu zaman çatlar. Elle zorlanan çatlak kabuk ikiye ayrılır. Böylece, içe ulaşılır. Uzun süre saklanabilen antepfıstığının içi kuru yemiş (Çerez) olarak sevilerek yenildiği gibi şekercilikte, helvacılık ta, pastacılıkta ve tatlıcılık da özellik ile baklava yapımında kullanılmaktadır. 100 gram Antep fıstığı içinin içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 594 kalori; 20,8 gram protein, 51,6 gram yağ, 16,4 gram karbonhidrat, 0 kolesterol, 500 miligram fosfor, 2 gram lif, 136 miligram kalsiyum, 7,3 miligram demir, 1,020 miligram potasyum, 158 miligram magnezyum, 66 IU A vitamini, 0,62 miligram B1 vitamini, 1,45 miligram B2 vitamini, 7 miligram C vitamini, 0,4 miligram B6 vitamini ve 5.2 miligram, E vitaminidir.