{ "title": "Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/antep-fistigi-evde-nasil-kavrulur.jpg", "date": "19.01.2024 22:12:18", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük arabaların üzerinde Antep fıstıkları satan seyyar satıcılar görmek pek şaşırtıcı bir durum değildir. Bir çoğumuz Antep fıstığını tuzlu ve kavrulmuş olarak sevsek de çiğ olarak tüketmekte çok lezzetli oluyor. Kışın kavrulmuş ve tuzlanmış Antep sırığının fiyatı ikiye katlamaktadır. Örneğin taze Antep fıstığının kilosu 20- 25 TL iken kışın 35- ile 50 TL arasında değişmektedir. Bence sırf bu sebepten bile Antep fıstığını taze iken alıp kurutup kışın evde kavurarak tüketebiliriz. Veya bir şekilde elimize geçen Antep fıstığını kavurabiliriz. Antep fıstığı elinizde fazlası ile var ise kırmızı kabukları ile güneşte kurutup muhafaza edebilirsiniz kavrulmuş Antep fıstığı kavrulmamış kırmızı kabuklu haline göre daha çabuk nemlenip bayatlamaktadır.

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Kavurma işlemine geçmeden önce Antep fıstıklarını kırmızı kabuklarından ayırmak gerekir. Bunun en kolay yolu da fıstıkları suya ıslatıp kabukları yumuşatmaktır. Yumuşayan fıstıkları iri delikli bir elek veya eski dilde kalbur da sürterek yumuşayan kabukların alta geçip fıstıkların elekte kalmasını sağlıyoruz ardından fıstıkları suda yıkayıp temizliyoruz. Temizlediğimiz Antep fıstıklarını derhal güneşe serip kurutuyoruz. Daha sonra fıstıkların çıtlama işlemine geçiyoruz. Antep fıstıklarının %50 ile %70 arası boydan araları açık olacaktır araları açık olmayan fıstıkları var ise fıstık pensesi ile yok ise küçük bir çekiç ile kırmadan çatlatıyoruz. Daha sonra fıstıkları boylama dediğimiz işlem ile ısıtıyoruz yani fıstıkları fırında bir miktar ısıtıp kabuklarının çatlamış olan kısmının iyice açılmasını sağlıyoruz. Bu şekilde Antep fıstıkları tuzladığımız da içine tuzu daha iyi alacaktır tepsideki fıstıklara sprey ile su serpiyoruz sprey yok ise elinizle yufka sular gibi su serpip tuz atıyoruz. Daha sonra önceden ısıtılmış fırında kavuruyoruz. Fırından fıstık kokuları gelince bakmanızda yayar var Antep fıstıklarını yakmadan çıkarmalısınız. Kavurduğumuz Antep fıstıklarını tepsi ile soğuk bir zeminde bekleterek soğutuyoruz sıcak olarak tüketemeyeceğimiz Antep fıstıklarını hızlı bir şekilde soğutma işlemine geçmemizde fayda var. Aksi taktirde içerisi sönüp buruşacaktır. Antep fıstığını tüketeceğiniz adar kavurmanız da fayda var eğer çokça kavurmuş iseniz bez torbalarda ve kuru yerde muhafaza etmeniz gerekir. Aksi taktirde nemlenip yumuşayacak ve bayat tadı verecektir. Her seferinde azar azar kavurduğunuz Antep fıstıkları hep taze kalacaktır. Kendi emekleriniz ile ayıklayıp evinizde kavurduğunuz Antep fıstıklarının lezzeti daha bir başka olacaktır afiyet olsun.
" } ] }