{ "title": "Antep Fıstığı Ezmesi", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/antep-fistigi-ezmesi.jpg", "date": "19.01.2024 22:31:25", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüketilir.

Saf Antep fıstığında yapılan bir tatlı türüdür. Şeker oranı çok yüksek olduğu için şeker hastaları pek tercih etmemelidir. Çok fazla kalorisi olan fıstık ezmesini protein ve lif bakımında da oldukça zengindir. Fıstık ezmesi çok tüketilmediği sürece kalp hastalıklarına ve sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Fıstık ezmesi kolay yapıldığı için evde de yapılabilir ve evde yapılan fıstık ezmesi sağlık bakımında daha faydalıdır. Genelde fıstık ezmesi sağlığa zararlı olduğu bilinir ve kesinlikle sağlığa yararlıdır. Her şeyin fazlası zarardır. O yüzden fıstık ezmesi de çok fazla tüketildiğinde şeker hastalarının komaya girmesine, kolesterol olan kişinin kolesterolün yükselmesine, kilo alımına, vücutta yağ oluşumuna ve kalp krizine kadar zararı olduğu bilinir.

Antep Fıstığı Ezmesi Malzemeleri
Antep Fıstığı Ezmesi Nasıl Yapılır?

Kabuksuz Antep fıstığı robotta çekilir ve küçük parçalara ayrıştırılır. Yumurtanın sadece akı kullanılır ve yumurtanın akını ezilmiş olan fıstığın üzerine dökülür. Başka bir kapta ılık su ile şeker karıştırılır. Koyu bir kıvam alır şekerli su daha sonra fıstık ezmesinin üzerine dökülür ve yağı çıkana kadar yoğrulur. Yağı çıktıktan sonra bir borcama veya fırın tepsisine hazırlanan fıstık ezmesi serilir ve istenen şekil verildikten sonra bir süre dinlenmesi için bekletilir ve hazırlanan fıstık ezmesi istenilen şekilde servis edilir. Kaymaklı dondurma ile servis edildiğinde enfes bir lezzet yakalar.

Afiyet Olsun.
" } ] }