{ "title": "Antep Fıstığı Fidanı", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/antep-fistigi-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 15:41:59", "author": "Dilek KOÇER", "article": [ { "article": "Antep fıstığı, sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu olan bu meyve, bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak bilinir. Antep fıstığı denilmesinin sebebi ilk işletmesi Türkiye'nin Gaziantep ilçesinde başlanmasıdır. Antep fıstığı ağacında yetişir, yağlı, ince kabukludur, tatlıcılıkta ve ayrıca eczacılıkta öksürük şurubunda kullanılır. Yazları uzun, sıcak, kurak ve kışları soğuk olan bölgelerde ekonomik olarak yetiştirilir.

Antep fıstığı ne zaman dikilir

Ülkemizde Antep fıstıkları mart sonu- nisan ayının başlarında uyanmakta Nisan ayının ilk yarısında çiçek açmaya başlar, bu dönemde düşük sıcaklıklarda çiçekler ve genç yapraklar zarar görür, fakat bahçeler kurulurken soğuk hava akımına dikkat edilmelidir. Çiçeklenme zamanında oluşan soğuk hava ve yağış erkek ağaçların tozlaşmasına olumsuz etkiler, Antep fıstığı kuvvetli köklere sahip olduğu için ince yapılı ağaçların yetişemeyeceği yerlerde yetişir. Derin, süzek, tınlı ve kireçli topraklı bölgelerde yetişir, arazide bitki yerleri işaretlendikten sonra 40-50 cm genişliğinde 60-80 cm derinliğinde çukurlar açılarak dikilir. Çöğürlerin yaralı kısımları kesilerek hafif kök budaması yapılarak, çukurların diplerine 1-2 kürek yanmış ahır gübresi 100-150 gram 15-15-15 (Üç on beş) gübresiyle karıştırılmış üst toprak atılır. Ahır gübresi mutlaka yanmış olması gerekir, dikilen fidanlara dikildikten sonra mutlaka can suyu verilmedir, çok sıcak yaz aylarında 2 kez su verilmelidir. Dikilen fidanların üzerlerine evcik yapılarak tutma oranı yükseltilir, dikim sonbahar veya ilkbaharda yapılır, ama soğuk olmayan bölgelerde sonbaharda dikim yapılmalıdır. Çünkü sonbaharda yapılan bitki fidanlarının dikimlerinde tutma olasılığı çok yüksektir. Dikim yapılırken 8 veya 11 dişi ağaca 1 erkek ağaç dikim yapılmalıdır, çöğürlerin dikimi yağmurların dikilmesinden sonra ilkbaharda ve sonbaharda toprak sürümü yapılarak çöğürlerin etrafı çapa yapılmalıdır.

Antep fıstığı nasıl sulanır

Haziranda ve ağustos ayarı arasında oluşan yağış haricinde 20 şer gün arayla yapılıp, her yerin ıslatılması gerekir, ama yapılan sulamada sadece kökler sulanmalıdır, aksi taktirde gövdeye temas eden su kök boğazı çürütücülüğüne ve ağaçlarda kuruma meydana gelir.

Antep fıstığı ağacından kaliteli ürün almak için

Normal bir Antep fıstığı ağacında çiçek salkımı ortalama 120 çiçek bulunur, bunun 20 tanesi meyve bağlarsa, bu orta derecede mahsul alımı olur, şayet 40 tane meyve oluşmuşsa oldukça yüksek oranlı mahsul alınır. Halbuki salkım seyrelmesi gösteren meyve salkımlarında 1-6 meyve kalmaktadır, tüm bunların en önemli sebebi üreticilerin meyve bahçelerine yeteri kadar dikilmeyen erkek Antep fıstığı ağacıdır. Üreticilerin az dikme sebeplerinden biri de erkek ağaçlarının meyve vermediğinden dikiminin az olmasıdır. Erkek ağaçların kayıp değil kazanç gözüyle bakıldığında çiçek ve meyve dökümleri azalıp fazla ve kaliteli ürün alımı olur.

" } ] }