Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir.
Antep fıstığı içi fındık, badem ve yer fıstığı gibi yağlı yapıda olan diğer çerezlerle karıştırıldığı takdirde; protein açısından %22,6, karbonhidrat açısından%15,6 ve kalori oranı bakımından 3250 ile ilk sırada, %54.5 yağ oranı açısından fındıktan sonra ikinci sırayı almıştır. Yüksek oranda besin değeri olması sebebi ile çok tercih edilen bir çerezdir.
Antep fıstığı içi yani meyvesi vücuda enerji sağlamaktadır. Yorgunluğa karşı tüketilebilmektedir. Cinsel açıdan güçlendirici bir etkisi bulunmaktadır. Bazı organlarımızın çalışmasına destek vermektedir. Mesela karaciğerimizin ve bağırsaklarımızın düzenli bir biçimde çalışmasına destek olmaktadır. Ayrıca böbrekte oluşan ağrıların azalmasına sebep olmaktadır. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürmektedir. Beden gelişiminde etkileri görülmektedir. Hasta olan bireylerde iyileşme oranına katkı sağlamaktadır. Öksürük oranını azaltmaktadır.
Böbreklerde ve safra kesesinde oluşan ağrıları dindirir.
İnce bağırsakta glikoz emilim oranını düşürmektedir. Aynı zamanda kan şekerinin yükselmesini de engellemektedir.
Cinsel bakımdan fayda sağlamaktadır. Cinsel soğukluk yaşayan bireyler tarafından tüketilmesi önerilmektedir.
Bedensel yorgunluğa iyi gelir.
Zihnin kuvvetlenmesine destek olur.
Kalbin güçlenmesine desek olur. Kroner kalp rahatsızlığı riskinin düşürür.
Akciğerde oluşan iltihapların temizlenmesine yardımcı olur.
Böbreklerde oluşan kumların düşürülmesinde etkilidir. Ayrıca mesanede oluşan kumların atılmasında da rol oynamaktadır.
Sürekli tüketildiği takdirde tüm organların kuvvetlenmesine faydası olur.
Gün içerisinde10-12 tane yenilen iç fıstık, bedenin günlük yağ ihtiyacını karşılamaktadır.
100 gram iç fıstık bedenin günlük protein, B1 ve fosfor gereksiniminin yaklaşık olarak %35'ini karşılayabilme kapasitesindedir.
Sanıldığı gibi içeriğinde kolesterol yükselten bir madde yoktur. Bilinenin aksine vücuttaki kolesterol oranını düşürmektedir.
Sığır etinden protein açısından iki kat, fosfor açısından da dört kat zengindir.
E, B ve C vitaminleri açısından zengin bir yapısı mevcuttur.
İç fıstıktan şeker hastalığından da faydalanılmaktadır.
Kan şekerinin yükselmesine engel olmaktadır. Kan şekerinin yükseltme imkânı bakımından buğdaydan daha masumdur.
Kalp sağlığının korunmasında ilaç gibi görev almaktadır.
Hastalıklardan sonra bedenin kendisini toplamasına destek olur. Bedenin dirençli olmasını sağlamaktadır.
Kuruyemişten vazgeçemeyen bireyler için lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalıktır.
Özellikle tatlılarda cevize alternatif oluşturan bir maddedir.
Önerilen miktarlarda tüketildiği takdirde hem lezzetli hem de besleyicidir. Fakat aşırı tüketilmesi halinde mide bulanması baş ağrısı ve tiksinme gibi sorunlara sebep olabilmektedir.