{ "title": "Antep Fıstığı Yetiştiriciliği", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/antep-fistigi-yetistiriciligi.jpg", "date": "20.01.2024 22:41:53", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Antep fıstığı yetiştiriciliği, Antep fıstığının ana yurdu orta doğudur. Türkiye, İran, Irak, Suriye, Hindistan ve Meksika'da da yetişir. Ülkemizde en yaygın olarak yetiştirilen yerlerin başında Gaziantep gelir. Bunun dışında Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır ve Siirt'e de üretilir. Kısa boylu bir ağaçtır ve yapraklarında salkım çiçekler oluşur. Dışında kırmızımsı bir yumuşak dokulu kabuk alt da sert kabuk ve iç kısmında yeşil fıstık bulunur. Ağaç yetiştiriciliğine bakacak olursak,

Antep fıstığı yetiştiriciliği, Antep fıstığı ağacı kavrulmamış olan çekirdeklerin ekilmesi ile oluşan dikenli ağaç parçacıklarından elde edilir. Fidanlar aşılanırsa çok daha iyi verim verir. Yılda ortalama olarak on kilo kadar ürün verir. Ağaç on yıllık olunca verimi artmaya başlar. Sıcak ve kurak iklim bölgelerinde yetişir. Yüksek sıcaklık ve kuraklıklara donlara karşı dayanır. Tabanı su tutan topraklarda yetişmez. Sulamaya da gerek duyulmayan bir bitkidir. Antep fıstığı ağaçlarına ilkbaharda azotlu sonbahar da ise fosfatlı gübre verilir. Eğer varsa yanmış çiftlik gübresi de kullanılabilir. Budama işlemi ise aşağı sarkan dalların kesilmesi ile mümkündür. Hasat zamanı ağaçların yakınına merdiven dayayarak elle toplama yapılır.
" } ] }