Antep Fıstığı: Antepfıstığı ağaçtan yetişen kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı denilmesindeki sebep Gaziantep şehrinde yetişmesinden dolayı değil ilk fıstık işletmelerinin bu şehirde açılmasından dolayıdır. Antep fıstığı yağlı ve kabuklu bir yapıya sahiptir. Çerez olarak tüketilir. Sağlık sektöründe öksürük şurubu yapımında da kullanılmaktadır. Antep fıstığı türkiye başta olmak üzere iran ve amerikada da yetişmektedir. Antep fıstığı yetişme olarak en çok sıcak yerlerde yetişir. Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kahramanmaraş da yetişmektedir. Bu fıstık fiyat olarak biraz pahalı bir kuruyemiştir.
Antep Fıstığı Faydaları Nelerdir?
Besin değeri ve kalorisi bakımından yüksek bir kuruyemiş türüdür.
Bir günde yaklaşık bir avuç kadar yendiğinde vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayacak kadar yağa sahiptir.
Kalp hastalığı riskini azaltıcı özelliğe sahiptir.
Kandaki kolesterol oranını düşürmeye yardımcı olur.
Kırmızı etten daha fazla protein içermektedir.
Vitamin açısından oldukça zengin bir kuruyemiş türüdür.
Şeker hastalığının tedavisinde insanların en önemli yardımcısıdır.
Kan şekeri bazı insanlardan normalden fazla yükselir. Bu kuruyemiş kan şekeri oranını düşürmekte yardımcı kuruyemiştir.
Göğüs ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
Kış aylarında öksürüğün azalmasına yardımcı olur.
Bu kuruyemiş tam bir enerji kaynağıdır.
Bu kuruyemişin faydaları olduğu kadar zararları da vardır.
Antep Fıstığı Zararları Nelerdir?
Kolesterol hastalarının tüketmesi doğru değildir.
Yağ bakımından zengin olduğu için cildi yağlandırır.
Kilo alımını hızlandırır.
Hamile bayanların çok tüketmemesi gerekir.
Bazı kişilerde alerjik hastalıklara neden olabilir.