{ "title": "Antep Fıstık Ezmesi", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/antep-fistik-ezmesi.jpg", "date": "19.01.2024 07:38:50", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "
Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir.

Latince adı: Pistacia vera
Diğer bir adı: Şam Fıstığı
Yetiştirildiği Bölgeler: Şam, Gaziantep ve İran dolaylarında yetişir.

Antepfıstığı ilk olarak Hittiler devrinde Anadolu'da bitki türlerinden birisi içine girdiği, bitki kültürüne alındığı bilinmektedir. Anlatılan bir efsane de kraliçe Shaba'nın bu fıstığı, krallığın besin maddesi olarak açıkladığını, kendi halkından olan insanların bu fıstığı yetiştirmesini, değerlendirmesini ve tüketmesini kısıtladığı ya da yasakladığı söylenmektedir. Daha o devirlerde kralın ziyafet sofralarına girmiş olması, bize Antep fıstığının çok faydalı ve besleyici değerinin yüksek olduğunun bilindiğini göstermektedir. İlk olarak Etiler'in yaşadığı Güney Anadolu'dan itibaren M. S. 1 ve 2. Yüzyılda Roma'ya, oradan daha güneyde Akdeniz Havzası'na götürülmüş olup ve oradan da İspanya, Sicilya, Kuzey Afrika ve Güney Fransa'ya yayılmıştır. İran, Hindistan ve Afganistan'dan yabani türleri vardır. 19. Yüzyılın ikinci yarısında ise Amerika Birleşik Devletlerine yayılmıştır. Bu fıstığın, dünya üzerindeki dağılımı ise yakındoğu'da bulunan Irak, İran ve Kafkasya'dır.

Antep Fıstığı Faydaları Nelerdir?


bu fıstığın birçok faydası bulunmaktadır. Antepfıstığı insan vücuduna bol miktarda enerji verir. Bireyin yorgunluğunu alır. Vücudu ve zihnimizi kuvvetlendirir. Cinsel gücü arttırıcı etkiye sahiptir. Karaciğerin ve de ince bağırsakların düzenli çalışmasında yardımcı olur. Böbreklerde görülen ağrıları hafifletir. Kalp rahatsızlıkları riskini en aza indirici etkiye sahiptir. Bedenin gelişmesinde ve olgunlaşmasında yardımcı etkiye sahiptir. Hasta bireylerin hastalıklarından hızlı bir şekilde kurtulması, iyileşmesini sağlar. Göğüs kafesini yumuşatır ve öksürüğü de hafifletir. Safra kesesinde görülen ağrıları dindirir. İnce bağırsakta şekerin emilimini yüksek bir oranda azaltır ve kan şekeri değerinin yükselmesini de önleyici etkiye sahiptir. Kroner kalp hastalığının büyük oranda riskini azaltır. Akciğerleri iltihap oluşmasından temizler. Böbrek ve meshane bulunan kumlarını düşürür. Eğer bu fıstık tüketilirse organları kuvvetlendirir.

Antep Fıstık Ezmesi İçin Gerekli Malzemeleri
Antep Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?

Kabuksuz olarak ayrılmış 1 kilo Antep fıstığını makineden çekmemiz gerekir. Eğer et çekme için kullandığınız bir makineniz bulunmuyor ise hazır halde dışarıdan çekilmiş Antep Fıstığı da alabilirsiniz. Kırılan 1 ya da 2 yumurtanın yalnızca akı toz haline getirilmiş fıstığa bırakılır. Ilık bir suda eritilen toz şeker ise karışıma eklenmesi gerekir ve yağı çıkıncaya kadar yoğrulur. İstenilen kıvama gelip özleşince malzemelerimizi genişçe bir cam kabın içine alıp güzelce yayılması sağlanır ve üzerine bardak desteği yardımı ile düz hale getirilir. (Eğer elinizi sıcak bir suya batırırsanız bu işlemi gerçekelştirmeniz daha kolay olur ve rahatlıkla yayabilirsiniz.) Bıçakla dilimler haline getirilir ve artık sunuma hazır olmuştur.
" } ] }