{ "title": "Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/cam-fistigi-nasil-ayiklanir.jpg", "date": "20.01.2024 12:21:31", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde toplam tüketim oranı %5 diğer yüze %95 oranı ise yurt dışına ihraç edilmektedir. Çam fıstığı elde etmek için kozalakları 11 ve 12. Aydan itibaren toplanmaya başlanıyor. Toplama işi hıdrelleze kadar sürüyor. Toplanan kozalaklar haziran ve temmuzda güneşe serip kurutuluyor. Bu işlem esnasında çam kozalakları lale gibi açıyor. Güneşlenen kozalaklardan patos makinası ile kabuklu fıstık elde ediliyor. Daha sonra işleme tesislerinde çam fıstıkları suya ıslatılıyor ve boş kabuklarından temizleniyor. Çam fıstığı yurt dışına ihraç edilmesinden be zahmetli bir üretimi olduğundan dolayı iç piyasada fiyatı oldukça pahalı kilosu 150 ile 200 TL arasında değişen çam fıstığı yurt dışına 80 TL ye satılmaktadır. Anlattığımız çam fıstığı ayıklanması büyük işletmelerin fazla miktarda çam fıstığı ayıklama yöntemi idi. Bizler evimizde az miktarda çam fıstığını bu şekilde ay-ıklayamayız.