{ "title": "Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/cam-fistigi-nasil-ayiklanir.jpg", "date": "20.01.2024 12:21:31", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde toplam tüketim oranı %5 diğer yüze %95 oranı ise yurt dışına ihraç edilmektedir. Çam fıstığı elde etmek için kozalakları 11 ve 12. Aydan itibaren toplanmaya başlanıyor. Toplama işi hıdrelleze kadar sürüyor. Toplanan kozalaklar haziran ve temmuzda güneşe serip kurutuluyor. Bu işlem esnasında çam kozalakları lale gibi açıyor. Güneşlenen kozalaklardan patos makinası ile kabuklu fıstık elde ediliyor. Daha sonra işleme tesislerinde çam fıstıkları suya ıslatılıyor ve boş kabuklarından temizleniyor. Çam fıstığı yurt dışına ihraç edilmesinden be zahmetli bir üretimi olduğundan dolayı iç piyasada fiyatı oldukça pahalı kilosu 150 ile 200 TL arasında değişen çam fıstığı yurt dışına 80 TL ye satılmaktadır. Anlattığımız çam fıstığı ayıklanması büyük işletmelerin fazla miktarda çam fıstığı ayıklama yöntemi idi. Bizler evimizde az miktarda çam fıstığını bu şekilde ay-ıklayamayız.

Diler isek topladığımız Çam kozalaklarından çam fıstığını nasıl ayıklanır görelim. Çam fıstığı market raflarında 20 gramı 4-5 tl arasında değişmektedir. Bir çoğumuz çam fıstığını iç pilavda irmik ve un helvasında zeytinyağlı dolmalarda kullanıp tüketmeyi seviyoruz. Fakat çok pahalı olan çam fıstığını her zaman alamıyoruz. Benim size önerim 11-12. Aydan itibaren çam kozalaklarını toplayıp kendinizin elde etmeniz çam fıstığını nasıl ayıklanır sorunuza gelince çam kozalaklarını bu aylarda toplayıp güneşte kurutup lale gibi açmasını sağlayın. Çam kozalaklarını nereden bulacağız diye düşünüyorsanız. Bir çoğumuz pikniklere gidiyoruz. Buda genelde ormanlık araziler olmaktadır. Orada çam ağaçlarının altlarında yerlerde kozalaklar gezmektedir kimi olgunlaşıp yere düşmüş kimi doğal olaylar nedeni ile düşmüştür bir çoğumuz mangal tutuşturur bir çoğumuzda top oynar gibi ayağında sektirir. Fazla dikkate almayız halbuki çam fıstığı inanılmaz değerli bir nimettir.

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Topladığınız çam kozalaklarını güneşte kurutup lale gibi açmasını sağladıktan sonra büyük işletmeler gibi patos makinası bulamayacağımıza göre elimizin altına bir tahta bide çekiç alıyoruz. Kozalağın tek tek açılan yaprakları çekiç ile hafif hafif vurarak ayırıyoruz ve yaprakların arasından Antep fıstığına benzer meyveler çıkacaktır. O meyveleri tek tek toplayıp mermer bir zeminde yine mermer parçası ile hafif hafif vurarak kırıp içerisinden bembeyaz çam fıstıklarını çıkartıyoruz. Kendi ellerinizle toplayıp ayıkladığınız üstelikle beş kuruş para vermediğiniz çam fıstıklarını dilediğiniz yemeklerde kullanabilirsiniz. Enfes tatlılar helvalar yapabilirsiniz. Çam fıstığı ayıklamayı öğrendiğimize göre bundan sonra pikniklerde gördüğümüz bütün kozalakları toplarız herhalde.
" } ] }