{ "title": "Çam Fıstığı Tohumu", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/cam-fistigi-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 02:57:13", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Çam Fıstığı Tohumu; Ekilişi, tohumu 2 gün 21 derecelik olan suda bekletilir. Torf toprağı kullanılır veya toprağın yumuşak olmasına dikkat edilir. Çok hafif bir çatlatma işlemi yapılabilir ancak ıslatmak yeterli olur. Küçük plastik olan su bardaklarına dikey bir biçimde toprağın 1 santim altına bir bardağa bir tohum şeklindeki dikilir. Cam sil fısfısları ile toprağın nemli kalacağı biçimde çok hafif bir şekilde sulanır. Asla normal bir şekilde sulama yapılmaz. Çam fıstığı ağacı ve fifesi soğuk sevdiği unutulmamalıdır. 15 gün içerisinde tohumlar çimlendiği görülecektir.

Çimlenen tohumlar 5 ve 7 santim arasında boylandığı zaman bardaktan daha büyük olan bir saksıya alınır. (Saksıya alırken bardağın kenarı kesilerek önceden hazırlamış olan çukura bardakta bulunan toprağı ile aktarılır ve yeni aktarılacak olan saksıda dahil olmak üzere doğaya aktarımına kadar torf toprağı kullanılmaya özen gösterilir.) Doğaya aktarım işlemi en iyi Ocak ve mart aylarında meydana gelir. (Doğaya aktarım zamanına bitkinin genel durumu etrafında en iyi şekilde karar verilebilir. Acele edilmeyip doğru olan vakit geldiği zaman zaten bunu anlayabiliyor olunacaktır.) Saksı da yetişkin bir fide olana değin aşırı güneş ve gölgeden korunmalıdır.

Çam Fıstığı Cinsleri

Genel bilgiler, koniferler' denen ve 23 cinsi yer alan, yurdumuzda göknar, ladin, sedir, ardıç, servi ve çam ismiyle farklı olan yerlerde gözüken orman ürünleri, ekolojik çeşitlilik ve ekonomik yarar bakımından oldukça mühim bir yere sahiptir. Bunlar içerisinde çamgiller, açık tohumlu olan bitkilerdir. Bilinmekte olan birçok meyvenin aksine, bunların tohumları, meyvenin içerisinde saklı değil, kozalak pulları üstündedir. İğne yapraklı olan bu ağaçların birçoğu, her mevsim yeşildir. Ülkemizde, tohumlarının yapısı ve bağlanma biçimi değişik olan beş çam cinsi yetişmektedir. Bunlar; fıstık çamı, kızıl çam, Halep çamı, kara çam ve sarı çamdır.

Çam ağacının, kabuk, katran, reçine, polen, soymuk, tomurcuk ve esans işlemi farklı ürünlerinden yararlanılmaktadır. Bu ürünlerden biri de çam fıstığıdır. Fıstık çamı, 12 ve 25 metreye kadar uzayabilen, taç bölümü şemsiyeye benzeyen gösterişli olan bir ağaçtır. 150 seneye kadar yaşayabilen bu bitki, 7 ve 9 yaşlarından itibaren meyve tabir edilen kozalak vermeye başlar. Bu kozalaklar, ağaç 10 ve 15 yaşlarına geldiği zaman toplanacak hale gelir. 20 ve 28 yaşlarında bulunan ağaçlardan yaklaşık olarak 120 kilogram kozalak toplanabilmekte, bu kozalaklardan da 6 ve 8 kilogram kadar iç fıstığı elde edilmektedir.

Çam Fıstığı Ağacı Kaç Yıl Yaşar

Çam fıstığı, isteğe bağlı olarak kabuklu ya da kabuksuz biçimde tüketiciye sunulur. Bu ağaçlardan 70 ve 80 yaşına kadar bol mahsul alınabilir. Ülkemizin koşulları, çam fıstığının yetişmesine müsaittir. Bu ağaç özellikle Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde oluşur. Batı Anadolu'da orman meydana getirecek kadar yaygındır. Kuzeybatı Anadolu'da oluşanlar Kozak tipi, Aydın ve Antalya'dakiler Aydın tipi, Maraş etrafında yetişenler de Maraş tipi çam fıstığı şeklinde isimlendirilir.

Kozak cinsi fıstıkların verimi fazla yüksek olduğu için, şöhreti sınırlarımızı aşmıştır. İtalya'da yetiştirilen çam fıstığının 1.300 adedi, 1 kilogram gelirken, Kozak bölgesinde üretilen çam fıstığının 1.213 adedi, 1 kilogram kadar gelmektedir. Kozak fıstıkları daha iri ve dolgundur. Bu yörenin toprak yapısı, yağış rejimi ve iklim koşulları verimi yükselten en mühim olan faktörlerdir. Kozak yöresinde yer alan 16.000 hektar civarındaki fıstık çamı sahası, Türkiye'nin fıstık çamı alanlarının yaklaşık olarak yarısını meydana getirmektedir. Türkiye'de üretilen ortalama 1.300 tonluk çam fıstığının yaklaşık olarak 1.000 tonu, Kozak yaylasında oluşmaktadır. Kozak'ın üretim değeri, İtalya ve Portekiz'in de aralarında yer aldığı birçok ülkenin üretim değerinden daha çoktur. Çünkü bu yörenin toprakları, fıstık çamının gelişmesi bakımından oldukça müsait özellikler göstermektedir.
" } ] }