{ "title": "Çam Fıstığı Yetiştiriciliği", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/cam-fistigi-yetistiriciligi.jpg", "date": "20.01.2024 05:35:26", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Çam Fıstığı Yetiştiriciliği, Çam fıstığı ağacı Akdeniz ikliminde ve Kuzey Anadolu'da yetiştirilir. Batı Anadolu'da daha fazla yetiştirilir. Ülkemizin Batı Anadolu'da Muğla Aydın, Bergama ilçesine bağlı Kozak ve Ayvalıkta orman şeklinde büyükçe alanda yetiştirilir. Portekiz ve İtalya gibi birçok ülkede de üretim değeri çok yüksektir. Çam fıstığı ağacı şemsiye şeklinde 15-25 metre kadar uzayabilir ve 150 yaşına kadar yaşarlar. Bu çam ağaçları 8-9 yaşına gelince kozalak yapmaya başlar. Kozalaklar 10-15 yaşına geldiğinde meyveler yani kozalaklar toplamaya başlar. Çam fıstığı çok kuvvetli bir besindir. Ezilip bala karıştırılıp yendiğinde vücuda kuvvet verir.

Çam kozalağı üretimi önceki yıllara oranla giderek artıyor. Ancak iklim değişikliği nedeniyle verimde düşmeler görülmüştür. Türkiye'de orman bakanlığı kendi mülkiyetinde veya arazilere dikerek yetiştirir.

Çam tohumu nasıl ekilir yetiştirilir

Tohum 20 derece suda 2 gün bekletilir. Ekilecek toprak yumuşak olmalıdır. Çatlayan tohumlar küçük plastik bardaklara dik şekilde bir cm derinliğe dikilir. Çam fidesini günlük püskürtmeli sulamak gereklidir normal sulama yapılmaz. Tohumlar 15 gün içinde çimlenir ve çimlenen fidecikler büyük saksılara geçirilir. Saksıdaki fideler aşırı güneşten korunur gölgede büyütülür. Bir yaşına gelen fideler istenilen alana dikilmek için saksılar yanlardan dikine kesilir ve toprakla beraber çıkarılır. Çam fidesi toprak arasında kanaatkârdır. Kumlu, gevşek, taze balçıklı topraklar gelişmesi için en uygunudur. Mart nisan aylarında doğaya geçiş yaptırılır. Ekilen fidelerin dipleri ilk senelerde çimleri temizlenir ve çapa yapılır. 20-25 yaşına gelen ağaçlarda yaklaşık 130 kilogram kozalak elde edilebilir, bu kozalaklarda ise 7-8 kilogram iç fıstık elde edilir. Çam ağacında 70-80 yaşına kadar fıstık toplanabilir. Çam fıstığı sağlık açısında da çok değerlidir.

Çam fıstığında bulunan vitaminler

Çam fıstığının 100 gramında 580 kalori bulunmaktadır. İçerisinde yağ, protein, karbonhidrat, C vitamini, B1 ve B2 vitaminleri doymamış yağ asitlerinde linoleik asit oleik asit vardır.

Çam fıstığı hangi hastalıklara şifalıdır

Fıstık zehirlenmelere karşı panzehir olarak da kullanılabilir. Anemi ve Tüberküloz hastalığının gelişmesini önlemeye yardımcı olur ve romatizma, siroz, 12 parmak bağırsağı, yüksek tansiyon damar tıkanıklığına faydalıdır. Bronşit önler, ruhi çöküntüyü tedavi eder ve cinsel isteği artırır. Çam fıstığı Türk mutfağında helva, pilav ve dolmalara kullanılan bir meyvedir. Çam fıstığı yağı sebze yemeklerinde mayonez, margarin yapımında, tatlılarda ve kozmetik ürünlerinde de kullanılır. Her derde devadır.
" } ] }