{ "title": "Fıstık Ağacı", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/fistik-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 16:52:53", "author": "ali ışık", "article": [ { "article": "
Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fıstığının en çok yetiştiği ülkeler; İran, Türkiye ve ABD'dir. Türkiye'de ise en çok Şanlıurfa, Gaziantep, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır illerinde yetişir. Fıstık ağacı sıcak hava olan bölgeleri çok sever. Antep fıstığı denilmesinin sebebi Türkiye'de ilk fıstık Gaziantep'te kurulan işletmelerden dağıtılır.

Fıstık, Antep-fıstığı ağacında yetişir, ince kabukludur, yağlı, tatlılarda kullanılır ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Sulu bölgelerde antep-fıstığı ağacı yetiştirme imkânı doğmaktadır. Antep-fıstığı ağacı yetiştirileceği bölgenin sıcaklık, yağış, toprak durumu çok iyi bir şekilde incelenmelidir. Antep-fıstığı dioik bir meyve türüdür. Erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı ağaçlar üzerinde bulunur. Antep-fıstığı ağacının topraktan veya yapraktan beslenme zorunluluğu vardır. Antep-fıstığı ağaçları, çalımsı, sık dallanan, yere yakın ağaçlardır. Fıstık ağaçları aşırı dal kesiminden hoşlanmayan ağaçlardır. Fıstık ağaçlarına her yıl düzenle budama yapılmak zorundadır. Hasat döneminde ise fıstıklar ağaçtan toplandıktan sonra kurutulur. Kurutma işlemi ise ürünün kalitesini ortaya çıkarmaktadır. Kurutma işleminden sonra fıstıklar eleme ve boyama işleminden geçer ve daha sonra çuvallara konularak satışa hazır hale getirilir.
" } ] }