{ "title": "Fıstık Ezmesi", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/fistik-ezmesi.jpg", "date": "19.01.2024 01:23:11", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığından yapılmaktadır. Yer fıstığı (Arachis hypogaea), familyası baklagiller (Leguminosea) olan, ege ve Akdeniz bilgelerinde yetişir. Sıcak bölgelerde yetişen sarı çiçekli ve senelik bir bitki olan yer fıstığının bitki boyu 30 - 50 cm'dir, kapsül (Tohum) boyu ise 1 - 5 cm arasındadır, sıralar halinde ekilir ve kumlu toprakları sever. Çiçekleri kendini toprağa gömerek, yassı, elipsoittik fındığa benzer meyveler verir. Ana vatanı Brezilya'dır. Afrika bölgesinde çokça yetişir. Hasat şekli aynı patates gibi toprak kazılarak yapılır. Çoğunlukla her kapsül içerisinde yenen iki tohum çıkar.

Fıstık ezmesi, çok güçlü bir antioksidan olan hücre yapısının bozulmasını engelleyen, cildi daha canlı ve güzel tutan E vitaminini bünyesinde bolca bulundurmaktadır. Birkaç yemek kaşığı fıstık ezmesin de yaklaşık 3 mg E vitamini bulunur, ayrıca 49 mg civarında magnezyum, 210 mg civarında potasyum bulunur ve aşağıda belirtilen vitaminleri, mineralleri barındırır. Yapılan bazı araştırmalar E vitamininin kalp rahatsızlığı ve Alzheimer benzeri hastalık risklerini azalttığını göstermiştir. Protein, folik asit, potasyum, magnezyum, fosfor, demir, çinko ve lif bakımında zengindir. 100 gr yer fıstığının besin değerleri aşağıdaki gibidir.
Kuşkusuz fıstık ezmesi son derece sağlıklı bir besindir. Kalp için sağlıklı doymamış yağları içermektedir, bu yağlar sadece sağlıklı olmakla kalmamakta aynı zaman kemik ve kas gelişimine de faydalı olmaktadır. Fıstık ezmesi vitamin ve mineral kaynağı olduğundan dolayı aynı zamanda diyabete, kansere ve kalp rahatsızlığına karşı koruma sağlamaktadır. Kasların gelişimi ve onarımı için proteinle doludur ve içerdiği lifler sayesin dede uzun süre tok tutar. Şişmanlamanıza yardımcı olacağı gibi zayıflamanız ada yardımcı olacaktır.

Fıstık Ezmesi, Yapılışı ve Malzemeleri
Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?

Yer fıstıklarını kabuklarından ve koruyucu zarlarından ayıklıyoruz, teflon tavada kokusu verinceye kadar yakmadan kavuruyoruz. Kavrulan fıstıkları, şekeri ve vanilyayı rondoya alıp çekiyoruz (Bu işlem uzun süreceğinden cihazın ısısına dikkat ediniz) rondoda ne kadar uzun işlem yaparsanız fıstık yağı o kadar çok ortaya çıkacaktır. Sürülebilir bir kıvama getirinceye kadar devam ediyoruz bu işleme. Çok katı olduğunu düşünüyorsanız Arzu edilirse çok az miktarda olmak şartıyla tuz, kıvamına göre fındık veya zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Saklamak için temiz bir kavanoz içine döküp buzdolabında muhafaza edin. Koruyucu madde içermediğinden uzun süre dayanması mümkün değildir, sık sık az miktarlarda yapmanız tavsiye edilir.

" } ] }