{ "title": "Fıstık Ezmesi", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/fistik-ezmesi.jpg", "date": "19.01.2024 01:23:11", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığından yapılmaktadır. Yer fıstığı (Arachis hypogaea), familyası baklagiller (Leguminosea) olan, ege ve Akdeniz bilgelerinde yetişir. Sıcak bölgelerde yetişen sarı çiçekli ve senelik bir bitki olan yer fıstığının bitki boyu 30 - 50 cm'dir, kapsül (Tohum) boyu ise 1 - 5 cm arasındadır, sıralar halinde ekilir ve kumlu toprakları sever. Çiçekleri kendini toprağa gömerek, yassı, elipsoittik fındığa benzer meyveler verir. Ana vatanı Brezilya'dır. Afrika bölgesinde çokça yetişir. Hasat şekli aynı patates gibi toprak kazılarak yapılır. Çoğunlukla her kapsül içerisinde yenen iki tohum çıkar.