Kabuklu yer fıstığı, günümüzde başta gelen kabuklu yer fıstığı üreticileri Çin, Hindistan, Nijerya ve Senegal'dir. Akdeniz bölgesine uygun bir bitkidir. Adana, Mersin, Hatay, Maraş ve çevresi illerde yetişir. Akdeniz iklimine benzediği için de ege bölgesindeki Muğla, Aydın yörelerinde de görülür. Bilindiği gibi kabuklu yer fıstığı bir baklagildir. Kabuklu yer fıstığı hasat zamanı sonbahara denk geldiğinden dolayı kurutma önemli bir sorun teşkil eder. Elle yapılan hasatta rutubete rastlanır. Bu nedenle hasatın kurutulması gerekir. Yer fıstığı kabuklu olarak depolanır. Kabuklu yer fıstığı sulamasının yağmurlama olduğu bilinmesine rağmen salma sulama yapılması daha iyidir ve hızlı gelişen bir bitki olduğu için bakım işlerinin yapılmasında geç kalınmamalıdır.
Faydaları
Kemikleri ve kasları güçlendirir.
Kalp sağlığı için faydalıdır ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
Çocuklarda zihni kuvvetlendirir.
Öğrenmeyi kolaylaştırır.
Kalorisi çoktur fakat kilo yapmayan özelliği var şişmanlatmaz.
Hepinizi kalınlaştırmayacak tek bir besin varsa oda kabuklu yer fıstığıdır.
Kandaki şeker oranını dengeler.
E vitamini içerir böylece cilt sağlığına faydalıdır.
Cildin daha sağlıklı kan akışını ağlar.
Sedef hastalığına iyi gelir ayrıca egzama, cilt kızarıklıklarına faydalıdır.
Yer fıstığı kullanımı, asırlardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Fıstık kurutularak da uzun süre muhafaza edilebilir. Tuzlu ve tuzsuz olarak iki çeşidi vardır. Tuzlu fıstık ezmesi ve çorbası yapılmaktadır. Kavrulduktan sonra meze olarak da kullanılmaktadır. Çerez olarak da tüketilebilir. Ortalama %45 yağ içeren bu bitki, bitkisel yağların üretiminde de kullanılmaktadır.
Uyarı: Damar sertliği ve kolesterolü olanlar fıstıktan uzak durmalıdır.