{ "title": "Kabuklu Yer Fıstığı", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/kabuklu-yer-fistigi.jpg", "date": "20.01.2024 01:17:29", "author": "Yasemin Cemile Yaşar", "article": [ { "article": "
Kabuklu yer fıstığı, günümüzde başta gelen kabuklu yer fıstığı üreticileri Çin, Hindistan, Nijerya ve Senegal'dir. Akdeniz bölgesine uygun bir bitkidir. Adana, Mersin, Hatay, Maraş ve çevresi illerde yetişir. Akdeniz iklimine benzediği için de ege bölgesindeki Muğla, Aydın yörelerinde de görülür. Bilindiği gibi kabuklu yer fıstığı bir baklagildir. Kabuklu yer fıstığı hasat zamanı sonbahara denk geldiğinden dolayı kurutma önemli bir sorun teşkil eder. Elle yapılan hasatta rutubete rastlanır. Bu nedenle hasatın kurutulması gerekir. Yer fıstığı kabuklu olarak depolanır. Kabuklu yer fıstığı sulamasının yağmurlama olduğu bilinmesine rağmen salma sulama yapılması daha iyidir ve hızlı gelişen bir bitki olduğu için bakım işlerinin yapılmasında geç kalınmamalıdır.

Faydaları
Yer fıstığı kullanımı, asırlardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Fıstık kurutularak da uzun süre muhafaza edilebilir. Tuzlu ve tuzsuz olarak iki çeşidi vardır. Tuzlu fıstık ezmesi ve çorbası yapılmaktadır. Kavrulduktan sonra meze olarak da kullanılmaktadır. Çerez olarak da tüketilebilir. Ortalama %45 yağ içeren bu bitki, bitkisel yağların üretiminde de kullanılmaktadır.

Uyarı: Damar sertliği ve kolesterolü olanlar fıstıktan uzak durmalıdır.
" } ] }