{ "title": "Osmaniye Yer Fıstığı", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/osmaniye-yer-fistigi.jpg", "date": "19.01.2024 21:06:52", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Osmaniye Yer Fıstığı, Ülkemizde tarımı yapılan ve yüksek gelir sağlayan ürünlerin başında gelen yer fıstığı en çok çukurova bölgesinde Adana ilinde ve ikinci olarak da Osmaniye de üretilmektedir. Ülkemizde üreticiliğinin ne zaman yapılmaya başlandığı kesin olarak bilinmeyen yer fıstığının ana yurdu Amerika'dır. Coğrafi keşifler ile dünya geneline yayılan bu bitki çerez olarak tüketilmektedir ve vitamin ve mineral açısından olduça zengindir. Osmaniye yer fıstığı diğer türlerde de olduğu gibi sıcak iklim isteyen bir fıstık çeşididir. Çukurova bölgesinde buğdaydan sonra en çok üretilen tarım ürünüdür. Yıllık hasat miktarı oldukça yüksektir ve bu durum bilinçli tarım ile yıllar geçtikçe daha çok artmaktadır. Yıllık hasat bir kez gerçekleşmektedir. Dalları ile dışardaki havanın köklerine yani tohumlarına iletilmesini sağlayan Osmaniye yer fıstığı sürekli olarak çapa isteyen bir bitkidir. Hasat genellikle yaz aylarında gerçekleşmektedir. Diğer türlerinde de olduğu gibi Osmaniye yer fıstığında tohum yine kendisidir.