{ "title": "Osmaniye Yer Fıstığı", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/osmaniye-yer-fistigi.jpg", "date": "19.01.2024 21:06:52", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Osmaniye Yer Fıstığı, Ülkemizde tarımı yapılan ve yüksek gelir sağlayan ürünlerin başında gelen yer fıstığı en çok çukurova bölgesinde Adana ilinde ve ikinci olarak da Osmaniye de üretilmektedir. Ülkemizde üreticiliğinin ne zaman yapılmaya başlandığı kesin olarak bilinmeyen yer fıstığının ana yurdu Amerika'dır. Coğrafi keşifler ile dünya geneline yayılan bu bitki çerez olarak tüketilmektedir ve vitamin ve mineral açısından olduça zengindir. Osmaniye yer fıstığı diğer türlerde de olduğu gibi sıcak iklim isteyen bir fıstık çeşididir. Çukurova bölgesinde buğdaydan sonra en çok üretilen tarım ürünüdür. Yıllık hasat miktarı oldukça yüksektir ve bu durum bilinçli tarım ile yıllar geçtikçe daha çok artmaktadır. Yıllık hasat bir kez gerçekleşmektedir. Dalları ile dışardaki havanın köklerine yani tohumlarına iletilmesini sağlayan Osmaniye yer fıstığı sürekli olarak çapa isteyen bir bitkidir. Hasat genellikle yaz aylarında gerçekleşmektedir. Diğer türlerinde de olduğu gibi Osmaniye yer fıstığında tohum yine kendisidir.

Ülkemizde Adana ve Osmaniye yer fıstığı üretiminde ilk sıradadır. Adana ülke genelinin %41 Osmaniye ise %38 yer fıstığı ihtiyacını karşılamaktadır. Osmaniye yer fıstığı %20-25 arasında protein değerlerine sahiptir. Bunun yanı sıra K, A, B ve E vitamini açısından oldukça zengindir. %18 Oranında karbonhidrat içermekte ve Ca, P, S ve Mg gibi bol miktarda madensel madde içermektedir.

Raf ömrü yüksek olan ürünler elde edilebilen Osmaniye yer fıstığından içerisinde bulunun yüksek yağ oranı ile yağ üretimi, mayonez üretimi, margarin üretimi, sos yapımı, pasta ve bisküvi üretimi ile şekerleme üretiminde kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra düşük kalitedeki yer fıstıkları boya yapımı, sabun ve kozmetik ürünler gibi birçok üründe kullanılmaktadır. Ayrıca Osmaniye yer fıstığı ezmesi yapılan ve çocuklar tarafından oldukça fazla tüketilen bir besindir. Bununla beraber yer fıstığı unu tutkal yapımında ve yangın söndürmede kullanılmaktadır.

Saymakla bitmeyecek kullanım alanı bulunan Osmaniye yer fıstığının küspesi yüksek oranda karbonhidrat ve yağ içirmekte bu nedenle hayvan yemi yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca kabukları tahta yapımı ve hayvan yemi yapılabildiği gibi demir ve bakır gibi madenlerim parlatılmasında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kabukları çok güzel yakacak işlevi görmektedir. Baklagil grubuna giren yer fıstığı bitkisinin sap ve dalları da yine hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Uzun dalları balya haline getirilerek kışın da hayvan yemi olarak kullanılabilir ve oldukça besleyicidir. Osmaniye yer fıstığının bitki dalları hayvanlar için yonca kadar besleyici bir üründür.

Ülkemizde yeteri kadar hasadı yapılamadığı içir Türkiye dünya geneli sıralamasında oldukça gerilerdedir. Yine az üretim olmasa neden ile yer fıstıklarının işlenmesi oldukça azdır ve yer fıstığına bağlı olarak üretilen maddeler oldukça pahalıdır. Osmaniye yer fıstığı genellikle çerez olarak kullanılmakta ve işlenme sürecine girememektedir.

Osmaniye Yer Fıstığı Bitki Özellikleri Nelerdir?
" } ] }