{ "title": "Toz Antep Fıstığı", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/toz-antep-fistigi.jpg", "date": "20.01.2024 01:44:51", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Antep fıstığı adını, en çok yetiştiği yer olan Gaziantep'ten almıştır. Antep fıstığı A, C, E vitaminleri, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum gibi mineraller içerir. Antep fıstığı sinir sistemi üzerinde olumlu etki yaratır. Kişiye dinçlik ve zindelik verir. Mide problemlerine karşı faydalı olan Antep fıstığı mide asit oranını dengeleyici etkiye sahiptir. Antep fıstığı böbrek sağlığı için faydalıdır. Böbreklerde oluşan ağrıları hafifletici etki yaratır. Cinsel isteği arttırarak cinsel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratır. Antep fıstığı akciğerlerde oluşan enfeksiyonlar üzerinde olumlu etkileri vardır. Akciğerde oluşan enfeksiyon ve iltihaplar için çok faydalı bir besindir. Antep fıstığının kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Felç riskini azaltır. Gebelik öncesi tüketildiğinde döllenmeye yardımcı olur. Depresyona karşı iyi gelir. Safra kesesinde taş oluşma riskini azaltır. Mide ve kolon kanserine de oldukça faydalıdır.