{ "title": "Toz Antep Fıstığı", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/toz-antep-fistigi.jpg", "date": "20.01.2024 01:44:51", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Antep fıstığı adını, en çok yetiştiği yer olan Gaziantep'ten almıştır. Antep fıstığı A, C, E vitaminleri, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum gibi mineraller içerir. Antep fıstığı sinir sistemi üzerinde olumlu etki yaratır. Kişiye dinçlik ve zindelik verir. Mide problemlerine karşı faydalı olan Antep fıstığı mide asit oranını dengeleyici etkiye sahiptir. Antep fıstığı böbrek sağlığı için faydalıdır. Böbreklerde oluşan ağrıları hafifletici etki yaratır. Cinsel isteği arttırarak cinsel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratır. Antep fıstığı akciğerlerde oluşan enfeksiyonlar üzerinde olumlu etkileri vardır. Akciğerde oluşan enfeksiyon ve iltihaplar için çok faydalı bir besindir. Antep fıstığının kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Felç riskini azaltır. Gebelik öncesi tüketildiğinde döllenmeye yardımcı olur. Depresyona karşı iyi gelir. Safra kesesinde taş oluşma riskini azaltır. Mide ve kolon kanserine de oldukça faydalıdır.

Antep fıstığının faydaları olduğu kadar zararları da vardır. Özellikle kolesterol hastaları için uygun bir yemiş türü değildir. Bu nedenle kolesterol sorunu olanlar doktoruna danışarak ve çok az ölçülerde tüketmelilerdir. Tüm fıstık çeşitleri gibi Antep fıstığı da yağlı bir çerezdir. Bu nedenle kilo almaya, ciltte sivilceye ve daha farklı cilt sorunlarına yol açabilir. Gebelikte aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle hassas cilt yapısına sahip olan kişilerde alerjik sorunlara yol açabilir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekir. Antep fıstığı tüm tatlılara çok yakışır. Çok faydası vardır. Bu nedenle çocuklarınıza yerdirmeniz gerekir.

Toz Antep fıstıklı kek tarifinin malzemeleri
Süslemek için
Toz Antep fıstıklı kek tarifi nasıl yapılır?

İlk önce yumurta ve şekeri 4-5 dakika mikser ile çırpalım. Daha sonra süt ve yağı da ekleyelim. Sonra bir dakika kadar daha çırpalım. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyelim ve sıvı karışıma ekleyelim. Daha sonra fıstık içlerini robotta çekelim ve kek hamuruna ekleyip hepsini karıştıralım. Sonra yağladığımız kek kalıbına kek hamurunu dökelim. Sonra önceden ısıtılmış 175 derecede 45-50 dakika kadar pişirelim. Kekimiz piştikten sonra üzerine pudra şekeri ve toz Antep fıstığını dökelim. Daha sonra dilimleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }