{ "title": "Tuzlu Fıstık", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/tuzlu-fistik.jpg", "date": "23.01.2024 04:05:41", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Tuzlu Fıstık, Fıstık, yüzyıllardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Türkiye'de ise çerez olarak tüketilen değişik bitkilerin ortak adıdır. Fıstığın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde alternatif tıp da hastalıkların tedavisinde kullanılması sağlanmaktadır. Fıstık, kurutulduğu zaman uzun süre muhafaza edilmektedir. Bu haliyle fıstığın faydalarından yararlanmak bütün yıl boyunca mümkün hale gelmektedir. Fıstık bölgelere göre genelde aynı görünüşte yetiştirilmektedir. Fakat bazı bölgelerdeki fıstık çekirdekleri farklı olabilmektedir. Örneğin Rusya ve Altay bölgelerinde yetişen fıstıkların çekirdekleri, diğer bölgelerde yetişen fıstıklara göre daha küçüktür. Fıstığın söz konusu olan farklılıklarının, sağlığa faydası açısından aynı olup olmadığı hala araştırma konusudur. Fıstığın sağlık açısından faydalı olmasının nedenleri arasında içerisinde bulunan zengin vitaminlerden kaynaklanmaktadır. 100 gramlık fıstık, ortalama 568 kalori içermektedir. Fıstık A, E, C vitaminlerini içerirken, demir, kalsiyum, bakır ve magnezyum açısından da çok zengin sayılmaktadır.

Tuzlu Fıstık, diğer bir adı da yer fıstığıdır. Baklagiller familyasından, tohumlarında yağ, protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller bulunan bir tür bitkidir. Genellikle çerez olarak tüketilen fıstık, tercihe göre tuzlu veya tuzsuz olarak tüketilen bir yiyecektir. Ayrıca yağı zeytinyağına en yakın yağ olarak kullanılabilmektedir. Tuzlu fıstık, sağlık bakımından birçok faydası bulunan bir besindir. Başlıca faydaları arasında;
" } ] }