{ "title": "Yer Fıstığı Ekimi", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/yer-fistigi-ekimi.jpg", "date": "20.01.2024 17:54:26", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadır. Çay saatlerimizin vazgeçilmez kuru yemişlerinden bir tanesidir. Türkiye üretiminin hemen hemen yüzde seksen birini gerçekleştiren Çukurova Bölgesi'dir. Adana, Osmaniye, Hatay ve İçel şehirlerini kapsar. Buğdaydan sonra ikinci büyük öneme sahiptir yer fıstığı çünkü azotça zengin bir tarla bırakır geride. Yer fıstığı ekimine sıra gelince ise ilk olarak tohumuna dikkat etmeliyiz. Üretimde kullanılacak tohumların kalitesinin çok iyi olması gerekir. Ülkemizde uygun kalitede yer fıstığının tohumları üretimi yapılmamaktadır.

Çiftçilerimiz kendi mahsullerinde elde ettikleri tohumları kullanmaktadır. Ekilecek alana önceden ekilmiş ve hasat edilmiş üründen sonra yirmi veya yirmi beş santimetre derinlerde pullukla sürülmelidir. Bu işlemi sonbaharda yapalım. Bu işlemi sonbaharda yapılmasının nedeni, yer fıstığını ana ürün olarak dikilmesinden dolayı. Toprak kışı bu biçimde geçirir. Gübreyi, ekme işlemi yapıldığı esnada mibzer ile verilmeyecek ise ekim yapılmadan önce tarlaya serpilir. Tarlaya serpilecek gübre oranı dört veya altı kilogram olmalıdır. Bu gübre saf azotlu ve temiz gübre olmalıdır. Tabi ekim yapılacak alanlarda bakteri aşılması yapılmıyor ise bu oran yirmi kilograma kadar da azotu çıkartabiliriz. Yer fıstığının ürünlerinin artmasını sağlamak için ekim sırasında fosforlu gübre atılırsa verimi arttırmış olursunuz.

Çünkü yer fıstığı bitkisi büyüme zamanında topraktan, çok miktarda fosfor almamaktadır. Yer fıstığı baklagil bitkisidir. Baklagil bitkileri havadaki azotu toprağa bağlarlar. Azot alan bu bitkiler bir kısmını toprağa bırakırlar. Diğer kalan kısmını ise bitki kendi bünyesinde barındırır. Bu sebeple yer fıstığı yetiştiren kişiler fıstık ürettikleri tarlalarında eğer başka bir baklagil üretilecek ise ekilecek olan bitkinin istedikleri gübreye göre ya az gübre verilir bitkiye ya da gübre verilmeyebilir. Bu sayede gübre bakımından tasarrufta bulunurlar. Yer fıstığı bitkisi sıcağı seven bir bitkidir. Çok güneş isteyen bir bitkidir. Ne kadar sıcaklık fazla olursa yer fıstığının yetiştirilme zamanı da azalacaktır. Yer fıstığı bitkisi için toprak seçerken çok dikkatli olunmalıdır. Yer fıstığı kalsiyum ve organik maddece güçlü toprakları ister.

Toprağın drenajı iyi olmalıdır. Toprak gevşek yapıda olmalıdır. Toprağının killi olmamasına dikkat edin. Yer fıstığı, fazla killi topraklarda yetiştirilmesi güçtür yani ürün vermesi konusunda sıkıntılıdır. Taşlı toprakları da çok sevmez çünkü iğnelerinin toprağın içine girmesini zorlaştırır. Durgun ve taban suyu yüksek tarlalarda ise yer fıstığı yetiştirilirse mahsul az olur. Yer fıstığının sulama şekli farklılık göstermektedir. Özellikle de su tüketimi, sulama şartlarına, iklime ve bulunulan yer göre farklıdır. Bitkinin su gereksinimine göre sulaması yapılmalıdır. Yer fıstığı bitkisinin yaprakları açık yeşil değil ise bu suya ihtiyacı olduğunu gösterir. Yer fıstığı için en uygun sulama metodu yağmur şeklinde yapılmalıdır. Fakat salma biçimindeki sulama çok fazla kullanılmaktadır.

Yer fıstığı çabuk büyüyen bir bitkidir. Bundan dolayıdır ki yer fıstığının bakımı için geç kalınmamalı, erken yapılmalıdır. Tarlada bitkiler baş gösterdiğinde, yabancı otlar meydana gelir. Bu yabancı otları temizlemek gereklidir yoksa verimin düşmesini sağlar ve hasadı güçleştirir. Ayrıca toprağın gevşetilmesi gerekir ve çapanın yardımı ile toprakta karıklar açılmalıdır. Çapalama yapmak gerekir. Çapalama bittikten sonra lister çekilmelidir. Sıralar halinde yapılan listerden sonra karıklar açılır. Ardından boğaz doldurması işlemi gerçekleştirilir. Karıklar derinleştirilir ve boğaz doldurma yapılır. Bitkinin sapı görüldüğünde yapılan bu işlem bitirilmelidir. Yer fıstığı bitkisinin toplanma zamanın da ise bitkilerin yaprakları sararır ve oluşan kapsüllerin içi dolar ve tanelerin pembe rengi alması ile toplama işlemi başlar. Bu işlemi fıstıkları toplamak için yapılan onlara uygun aletlerle fıstıklar toplanır. Toplama işlemini elle de yapabilirsiniz, kürekle de yapabilirsiniz.
" } ] }