{ "title": "Yer Fıstığı Protein", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/yer-fistigi-protein.jpg", "date": "19.01.2024 09:20:42", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vitaminler ve madensel maddeler içermekte olan, özellikle yağ sanayisinde ve çerez yapımı başta olmak üzere, sapı kuru ot şeklinde, kabuğu ise çeşitli şekillerde kullanılan değerli bir bitki çeşididir.

Yer Fıstığının Çeşitleri

Yer fıstığının 30 a yakın türü tespit edilmiştir; bunların bir kısmı tek yıllık bitki olurken, bir kısmı ise çok yıllıktır. Yer fıstığının tüketimi daha çok çerez olarak tercih edilmektedir. Bu amaçla yer fıstığı tohumları ya dış kabuk kırılmadan veya kabuk kırılıp tohumlar ayrıldıktan sonra kavrularak, çiğ fıstık tadından arınmış ve aynı zamanda dayanıklılığı arttırılmış olarak satışa sunulur. Yer fıstığı tohumunda yağ oranı oldukça yüksektir. Bu da yer fıstığının birçok yağlı tohumlar içindir, bitkisel yağ üretimi açısından önemli bir yer almasını sağlar. Yer fıstığı yağının tadı lezzetli olup, renk olarak açık, görüntüsü berrak ve yüksek sıcaklık derecelerinede karşı fazlasıyla dayanıklıdır. İçinde doğal halde bulunan antioksidan içeren maddelerden ötürü, kızartıldıktan sonra bir süre saklanacak olan gıda maddeleri için özel olarak tercih edilir. Yer fıstığı yağı yüksek oranda oleik asit içermesi sebebi ile gerek fiziksel özellikleri ve gerekse besin değeri açısından çeşitli bitkisel yağ çeşitleri içinde zeytinyağına en tadı yakın olan bitkisel yağ olarak tanımlanır. Yer fıstığı tohumundan yağ elde edildikten sonra fazla kalan tohumlar küspe olarak kullanılır. Küspe değeri yüksek bir protein kaynağıdır. Yer fıstığı küspesinden elde edilen proteinin besin değeri yüksek olduğundan çeşitli çocuk mamalarının hazırlanmasında ve protein açısından yeterli olmayan gıda maddelerinin protein değerinin yükseltilmesi için kullanılır.

Yer Fıstığının Amerika'da Tüketimi

Yer fıstığı pek sık olmasa da çeşitli tatlı ve şekerlerin içinde ya da üzerinde de kullanılmaktadır. Yer fıstığı özellikle Amerika da yer fıstığı ezmesi şeklinde tüketilmektedir. Amerikan toplumunun yer fıstığının beslenme değeri konusunda bilgilendirilmiş olması ve yer fıstığı tüketiminin sağlamış olduğu bazı yararlar nedeniyle bir saat içinde yaklaşık 8-10 ton yer fıstığını ezme haline getiren ve bütün gün çalışan büyük tesislerin kurulmasını zorunlu hale getirmiştir. Yer fıstığı, protein değeri bakımından oldukça faydalıdır. Ayrıca içerisinde folik asit, potasyum, magnezyum, fosfor, demir, çinko ve lif zengin şekilde bulunmaktadır. Ancak kalorisi yüksek olduğundan dolayı tüketilecek miktara dikkat edilmelidir. Yaklaşık olarak 28 gram yer fıstığı 7 gram protein ve 159 kalori içermektedir.
" } ] }