{ "title": "Yer Fıstığı Yetiştiriciliği", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/yer-fistigi-yetistiriciligi.jpg", "date": "23.01.2024 06:47:01", "author": "Dilşad yıldız", "article": [ { "article": "

Yer Fıstığı Yetiştiriciliği, Yer fıstığı, baklagiller familyasındandır. Tohumları %45 - 60 oranında yağ, %20 - 30 oranında protein ve vitaminler içeren çerez çeşididir. Latincesi Arachis hypogaea'dır. Yer fıstığı tek yıllık ve çok yıllık bitkiler olmak üzere ikiye ayrılır. Toplam 32 türü vardır.

Yer Fıstığı İklimi

Yer fıstığı tropik, subtropik ve ılıman iklim bitkisidir. Güneş isteği fazladır ve ısıyı çok severler. Sıcaklık toplamı 3000 - 4500 derecedir. Sıcaklığı arttırdıkça gelişme süresini de hızlandırmış oluruz.

Yer Fıstığı Toprak İstemi

Yer fıstığı toprak isteği açısından seçicidir. Her toprakta iyi verim alamayız.

Toprağın;
Önemli husus toprakta kil miktarının %7'nin altında olmaması gerekir.

Yer Fıstığı Yetiştiriciliği Bakımı Nasıl Yapılır?

Yer fıstığı çok hızlı gelişen bir bitkidir. Bakım işleminin aksatılmadan düzenli yapılması gerekir. Bitkiler çiçeklenmeye başlayıp çıktıktan sonra 10 - 12 gün içinde yabancı otların yok edilmesi gerekir. Yabancı otlar bitkimizi verdiğimiz gübreden, sudan, besin maddelerinden kendi bünyesine alarak bitkimizde eksiklere neden olmaktadır. Toprağın gevşetilmesi gerekir. Toprak gevşetilmesi çapa işlemiyle yapılmaktadır.

Yer Fıstığında Sulama

Yer fıstığında sulama verim açısından çok önemli bir etkendir. Sulama da dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Sulama zamanı ve sulama yapılırken toprağa verilen su miktarı önemli hususlardan ve dikkat gerektiren noktalardır. Sulama mevsime göre değişiklik göstermektedir. Çünkü her mevsimde bitkinin su ihtiyacı değişmektedir. Sulamayı bitkinin ihtiyacı olduğu kadar yapmalıyız aksi takdirde istediğimiz verimi alamamamıza neden olur. Bitkimizin su ihtiyacının olup olmadığını yapraklarından anlayabiliriz. Eğer yapraklar yapraklar koyu yeşil bir renk almışsa bitkinin suya ihtiyacı vardır. Yer fıstığı yetiştiriciliğinde en uygun sulama yöntemi yağmurlama yöntemidir fakat günümüzde bu bilinmesine rağmen salma sulama yöntemi kullanılmaktadır.
" } ] }