{ "title": "Yer Fıstığı", "image": "https://www.fistik.gen.tr/images/yer-fistigi.jpg", "date": "22.01.2024 00:01:21", "author": "osman Karakaya", "article": [ { "article": "Yer Fıstığı, Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişen bir çerez çeşididir. Özellikle Adana, Hatay, Osmaniye ve İçel de çok yetişir. Yer fıstığı baklagiller familyasındandır, be neden ile diğer baklagiller gibi bahar aylarında ekilmeye başlar. Yer fıstığı fazla gübre istemez. Çünkü daha önceden toprağa gübre verilmiş ya da daha önce ekim yapılmış bitkiye gübre verilmiş ise ondan kalan gübre yer fıstığına yeter. Yer fıstığı sıcak ve güneşli bölgeleri sever. Sıcak bölgelerde verimi artar. Yer fıstığının verimi için sulaması da oldukça önemlidir. 15, 20 günde bir sulanması gerekir. Yer fıstığının hastı yapraklarının sararmaya başladığı zaman olur. Yapraklar sardığında yer fıstığı sökülür. Aynı patates gibi yer altıdan çıkarılır. Çıktığı zaman ise çok çamurlu olur. Bu yüzden çamurundan arındırılması gerekir. Sonra güneşe sererek kurutulur ve hasat edilir. Hasattan sonra istenilen yer de kullanılır.

Yer fıstığı kavrularak çerez olarak tuzlu ya da tuzsuz yenir. Yer fıstığı sade yendiği gibi yağı da çıkartılır. Birçok yerde kullanılır, pastalar da böreklerde, çörekler de ve tatlılar da kullanılır. Tat ve lezzet verir. Kendine has çok güzel bir kokusu vardır. Herkes severek yer ve tüketir. Özellikle sütlü tatlıları süslemek için kullanılır. Bunların yanı sıra yer fıstığının birçok faydası vardır.

Yer fıstığının faydaları nelerdir?
" } ] }