Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur ama içerdiği protein, potasyum ve lifler vücudun dostudur. Yer fıstığı Akdeniz iklimi görülen yerlerde yetişmektedir.
Yer fıstığı Akdeniz bölgesi Maraş, Adana, Mersin, Hatay ili ve Osmaniye çevresinde yetişmektedir. Ege denizi bölgesinde Aydın ve Muğla çevrelerinde yetişmektedir. Akdeniz bölgesinde Osmaniye'de fıstık yetiştiriciliği oldukça önemli ve yaygındır. Maraş, Aydın, Osmaniye, Muğla Antalya bölgelerinde ekonomik olarak üretilmektedir. Batı Anadolu, Güney Anadolu ve Marmara bölgelerinde de ağırlık kazanmış küçük işletmeler olarak yapılmaktadır.

Fıstığın 32 çeşidi vardır bunların bir kısmı çok yıllık olup bir kısmı ise tek yıllıktır. Fıstığın görünüşü her bölgede aynıdır fakat bölgelere göre fıstık çekirdekleri farklıdır bazı bölgede tohumlar iri bazı bölgelerde ise ufaktır.

Fıstık değerli bir bitkidir tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein, %18 oranında karbonhidrat ve madensel maddeler bulunmaktadır. Fıstık çerez olarak kullanılsa da başta yağ sanayi ve çerez olmak üzere sapı kuru ot ve kabuğu da çeşitli şekillerde kullanılan değerli bir bitkidir.

Fıstığın besin değerleri


Karbonhidrat. Besin değeri 16.13 g (Yüzdesi 29%).

Protein. 25.80 g (Yüzdesi 46%).

Enerji. 567 kalori (Yüzdesi 29%).

Diyet lif. 8.5 (Yüzdesi 22%).

Yağ. 49.24 g (Yüzdesi 165%).

Fıstık içinde bulunan zengin vitaminlerle sağlık açısında çok faydalı olup 100 gr fıstık ortalama 567 kalori, bakır, kalsiyum, demir, A, E, C Vitaminleri açısında da çok zengindir. Magnezyum ve potasyum açısında oldukça zengin olan bu besin antioksidan özelliğine de sahiptir. İçinde bulunan lif oranı sindirim sistemine büyük katkıda bulunur. Güçlü bir enerji deposudur.

Fıstığın faydaları: Fıstık ezmesi kalp için faydası olan doymamış yağ içerir ve fıstık yağı fiziksel gelişimine de büyük fayda sağlamaktadır. 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi 5 tane zeytin, fındık, ceviz, badem yenen bir öğün yerine tüketilir. Fıstık kilo vermeyi de kolaylaştırır. Özellikle obezite sorunu yaşayan bayanlar kahvaltılarda bir miktar fıstık ezmesi yiyerek kilo vermeye yardımcı olur.

Sporcuların kas geliştirmek amacıyla fıstık ezmesi tükettiği de bilinir.

Diyet fıstık ezmesi tarifi: Ayıklanmış 250 gr yer fıstığı mikserden geçirilir üzerine 1 yemek kaşığı bal ilave edilir ve macun kıvamına gelene kadar karıştırılır cam bir kavanoza konup ağzı kapalı olarak muhafaza edilir.
19.01.2024 00:14:54
Diyette Fıstık Ezmesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Diyette Fıstık Ezmesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Diyette Fıstık Ezmesi"
Merhaba arkadaşlar. Ben ara ara diyey moduna girip tekrar çıkan biriyim. Çoğumuz yaşıyordur bu durumu. Benim için diyette kahvaltılık sorun oluyor. Mesela reçel, çikolata ve fıstık ezmesi çok arıyorum. Kalorili olan ürünler ancak reçel ve çikolataya nazaran Diyette fıstık ezmesi nasıl olur? Daha besleyici olurmu acaba. Yorum bekliyorum. Teşekkür ederim.
Selime . 30.10.2018 16:05:18

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak ...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vi...
Devamını Oku

Antep Fıstık Ezmesi

Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir...
Devamını Oku

Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi o...
Devamını Oku

Taze Antep Fıstığı

Taze Antep fıstığı, Antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri v...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı Brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülke...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadı...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on met...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kaç Kalori?

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram k...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardı...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Kalori

Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği gör...
Devamını Oku

Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?

Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesi...
Devamını Oku

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük ...
Devamını Oku

Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatl...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüket...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak o...
Devamını Oku

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve ...
Devamını Oku

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. ...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Protein

Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024