Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Soslu Fıstık

Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi olan fıstığın tohumları dış kabuk kırıldıktan tohumları ayrıldıktan çiğ olarak tüketile bilmektedir ancak uzun süre tüketilmek amacıyla kavrularak tüketile bilinmektedir. Yer fıstığı tohumunda yer alan yağ oranını çok yüksek olması nedeniyle tüketiciler tarafından yağ oranını hafifletmek amacıyla soslanan fıstık fırınlanarak yağ oranını yitirir. Yer fıstığı tohumları bitkisele yağ üretimi bakımdan çok önemli bir yere sahiptir. Yer fıstığının tohumda yer alan fıstığın tadı güzel, yağlı, rengi açık görünüşü ise berraksı ve yüksek sıcaklığa oldukça dayanıklıdır. İçinde yaratılış gere doğal halde bulunan antioksidan maddelerden ötürü kızartıldıktan sonra bir süre saklanama özelliği nedeni ile gıda maddeleri içinde özellikle tercih edilmektedir. Fıstık yapı itibariyle bir kısım bitkisel yağlardan olan zeytinyağına en yakın bulunan bitkisel yağ olarak bilinmektedir. Yer fıstığı kimi alanlarda yağı sadece kullanılmaktadır. Yağı çıkan fıstığın ezildikten sonra arta kalan küpesi muazzam bir protein kaynağıdır. Yer fıstığı küspesi bebeklik çağındaki çocuklar için çok önemli bir protein kaynağıdır hakeza yetişkinler tarafından soslanmış olan fıstık ezme olarak da tüketile bilinmektedir.

Soslu Fıstığın Nasıl Yapılır?


Kabuğundan çıkartılan fıstık tohumu öncelikle ılık su ile ıslatılır. Islatıldıktan sonra biraz bekleyen fıstık tohumu üzerinde yer alan kırmızımsı yapı soyulur. Berrağımsı tarzda kalan fıstık bir kap içerisine konularak bekletir. Ardından damak lezzetine göre bir miktar domates salçası, biber salçası, tuz, bir tutan sarımsak tozu, çeşni, az bir miktar karabiber ve yedi türlü harmanlanır. Harmanlanan bu baharatlar soyulmuş fıstığın üzerine dökülerek karıştırılır. İyice harmanlanan fıstık, baharatların koku ve lezzetini tam amacıyla çekmesi amacıyla bir müddet tencere içerisinde beklenilir. Baharatların özü ve lezzetini içine çeken fıstık fırınlanır. Fırında yaklaşık 10 dakika bekleyen fıstık üzerinde bulunan su ve fıstık yağını iyice çektikten sonra fırından çıkartılır. Fırından çıkan fıstık serilerek soğumasıyla gevrekleşmesi beklenir.

Soslu Fıstığın Faydaları Nelerdir?


Soslu fıstığın yağı yüksek oranda oleik asit içerdiğinden dolayı gerek fiziksel özelliği gerekse besin değeri bakımından oldukça yüksektir. Bir miktar tüketilen soslu fıstık açlık hissini ortadan kaldırır hakeza rejimde olanlar ve zayıflamak isteyenlere kimi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Soslu Fıstığın içerisindeki baharatlar ve protein miktarı ile doping etkisi göstermektedir. Soslu fıstık içerdiği zengin sodyum, baharatlarda bulunan muazzam etki, B-1, B-2, B-8 ve E vitaminleri sayesinde mide yanmasına mâni olmaktadır. Kimi tüketiciler içindeki baharatların mideyi yakacağı korkusunda bu besini tüketse de aslında fıstığın tohumunda yer alan doğal yağ mide yanması ve gastriti önler. Soslu fıstık çocukların gelişmesi için çok iyi bir besindir ayrıcı şeker hastaları olan mükemmel bir gıdadır. Soslu fıstığın zekâ üzerindeki olumlu etkileri uzmanların yapmış olduğu çalışmalar ile de kanıtlanmıştır. Hatta bilimsel olarak soslu fıstığın yorgun kasların yorgunluğunu giderdiği ve içindeki baharat yapısı sayesinde soslu fıstıkın direnci arttırdığı öğrenilmiştir. Hakeza soslu fıstık belirli miktarlarda düzenli olarak tüketildiği taktirde içinde bulunan yağ nedeniyle damar tıkanıklıklarında çok önemli rol oynadığı tespit edilmiştir.
Son Güncelleme : 22.01.2024 01:48:15
Soslu Fıstık ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Soslu Fıstık Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Soslu Fıstık"
hiç yapmayı deneyen var mı varsa hazır aldıklarımız gibi oluyo mu ?
Firdevs . 22.01.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Yer Fıstığı Kaç Kalori?
Yer Fıstığı Kaç Kalori?
Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 565 kalori içerir. Vi...
Antep Fıstığı Faydaları
Antep Fıstığı Faydaları
Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Birçok ilaç yapımında da kullanılır. Aynı z...
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği görünmektedir. Fıstık sağlığa çok faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı tıp alanında hastalarında t...
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?
Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İçerisinde zengin besin maddeleri bulunduran fıstık vücut gelişiminde...
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde toplam tüketim oranı %5 diğer yüze %95 oranı ise yurt dışına ihraç edilmektedir. Çam fıstığı eld...
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük arabaların üzerinde Antep fıstıkları satan seyyar satıcılar görmek pek şaşırtıcı bir durum de...
Toz Antep Fıstığı
Toz Antep Fıstığı
Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Antep fıstığı adını, en çok yeti...
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüketilir.Saf Antep fıstığında yapılan bir tatlı türüdür. Şeker oranı çok yüksek olduğu için şeker...
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak olmaz. Kavlatma, meyvede kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmasıdır. Bu işlem ülkemizde...
Antep Fıstığı İçi
Antep Fıstığı İçi
Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir.Antep fıstığı içi fındık, badem ve yer fıstığı gi...
Fıstık Ağacı
Fıstık Ağacı
Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fıstığının en çok yeti...
Fıstık Ezmesi Protein
Fıstık Ezmesi Protein
Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre çoğu insanların fıstık ezmesi adı verilen besini önemli bir şekilde tükettikleri ortaya çıkm...

 

Çam Fıstığı Ağacı
Siirt Fıstığı
Fıstık Kaç Kalori?
Hamilelikte Yer Fıstığı
Antep Fıstığı Kaç Kalori?
Kabuklu Yer Fıstığı
Osmaniye Yer Fıstığı
Yaş Antep Fıstığı
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Yer Fıstığı Ezmesi
Yer Fıstığı Protein
Antep Fıstık Ezmesi
Soslu Fıstık
Diyette Fıstık Ezmesi
Taze Antep Fıstığı
Kaju Fıstığı
Yer Fıstığı Ekimi
Antep Fıstığı Aşısı
Yer Fıstığı Kaç Kalori?
Antep Fıstığı Faydaları
Fıstık Ezmesi Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Toz Antep Fıstığı
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Popüler İçerik
Antep Fıstık Ezmesi
Antep Fıstık Ezmesi
Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemi...
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüke...
Taze Antep Fıstığı
Taze Antep Fıstığı
Taze antep fıstığı, antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değe...
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. ...
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmakta...
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller  familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı  olarak bilinmektedir. Yaklaşık on  ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024