Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi olan fıstığın tohumları dış kabuk kırıldıktan tohumları ayrıldıktan çiğ olarak tüketile bilmektedir ancak uzun süre tüketilmek amacıyla kavrularak tüketile bilinmektedir. Yer fıstığı tohumunda yer alan yağ oranını çok yüksek olması nedeniyle tüketiciler tarafından yağ oranını hafifletmek amacıyla soslanan fıstık fırınlanarak yağ oranını yitirir.
Yer fıstığı tohumları bitkisele yağ üretimi bakımdan çok önemli bir yere sahiptir. Yer fıstığının tohumda yer alan fıstığın tadı güzel, yağlı, rengi açık görünüşü ise berraksı ve yüksek sıcaklığa oldukça dayanıklıdır. İçinde yaratılış gere doğal halde bulunan antioksidan maddelerden ötürü kızartıldıktan sonra bir süre saklanama özelliği nedeni ile gıda maddeleri içinde özellikle tercih edilmektedir. Fıstık yapı itibariyle bir kısım bitkisel yağlardan olan zeytinyağına en yakın bulunan bitkisel yağ olarak bilinmektedir. Yer fıstığı kimi alanlarda yağı sadece kullanılmaktadır. Yağı çıkan fıstığın ezildikten sonra arta kalan küpesi muazzam bir protein kaynağıdır. Yer fıstığı küspesi bebeklik çağındaki çocuklar için çok önemli bir protein kaynağıdır hakeza yetişkinler tarafından soslanmış olan fıstık ezme olarak da tüketile bilinmektedir.

Soslu Fıstığın Nasıl Yapılır?


Kabuğundan çıkartılan fıstık tohumu öncelikle ılık su ile ıslatılır.
Islatıldıktan sonra biraz bekleyen fıstık tohumu üzerinde yer alan kırmızımsı yapı soyulur. Berrağımsı tarzda kalan fıstık bir kap içerisine konularak bekletir. Ardından damak lezzetine göre bir miktar domates salçası, biber salçası, tuz, bir tutan sarımsak tozu, çeşni, az bir miktar karabiber ve yedi türlü harmanlanır. Harmanlanan bu baharatlar soyulmuş fıstığın üzerine dökülerek karıştırılır. İyice harmanlanan fıstık, baharatların koku ve lezzetini tam amacıyla çekmesi amacıyla bir müddet tencere içerisinde beklenilir. Baharatların özü ve lezzetini içine çeken fıstık fırınlanır. Fırında yaklaşık 10 dakika bekleyen fıstık üzerinde bulunan su ve fıstık yağını iyice çektikten sonra fırından çıkartılır. Fırından çıkan fıstık serilerek soğumasıyla gevrekleşmesi beklenir.

Soslu Fıstığın Faydaları Nelerdir?


Soslu fıstığın yağı yüksek oranda oleik asit içerdiğinden dolayı gerek fiziksel özelliği gerekse besin değeri bakımından oldukça yüksektir. Bir miktar tüketilen soslu fıstık açlık hissini ortadan kaldırır hakeza rejimde olanlar ve zayıflamak isteyenlere kimi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Soslu Fıstığın içerisindeki baharatlar ve protein miktarı ile doping etkisi göstermektedir. Soslu fıstık içerdiği zengin sodyum, baharatlarda bulunan muazzam etki, B-1, B-2, B-8 ve E vitaminleri sayesinde mide yanmasına mâni olmaktadır. Kimi tüketiciler içindeki baharatların mideyi yakacağı korkusunda bu besini tüketse de aslında fıstığın tohumunda yer alan doğal yağ mide yanması ve gastriti önler. Soslu fıstık çocukların gelişmesi için çok iyi bir besindir ayrıcı şeker hastaları olan mükemmel bir gıdadır. Soslu fıstığın zekâ üzerindeki olumlu etkileri uzmanların yapmış olduğu çalışmalar ile de kanıtlanmıştır. Hatta bilimsel olarak soslu fıstığın yorgun kasların yorgunluğunu giderdiği ve içindeki baharat yapısı sayesinde soslu fıstıkın direnci arttırdığı öğrenilmiştir. Hakeza soslu fıstık belirli miktarlarda düzenli olarak tüketildiği taktirde içinde bulunan yağ nedeniyle damar tıkanıklıklarında çok önemli rol oynadığı tespit edilmiştir.
22.01.2024 01:48:15
Soslu Fıstık ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Soslu Fıstık Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Soslu Fıstık"
hiç yapmayı deneyen var mı varsa hazır aldıklarımız gibi oluyo mu ?
Firdevs . 22.01.2017

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak ...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vi...
Devamını Oku

Antep Fıstık Ezmesi

Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir...
Devamını Oku

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmek...
Devamını Oku

Taze Antep Fıstığı

Taze Antep fıstığı, Antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri v...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı Brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülke...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadı...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on met...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kaç Kalori?

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram k...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardı...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Kalori

Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği gör...
Devamını Oku

Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?

Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesi...
Devamını Oku

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük ...
Devamını Oku

Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatl...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüket...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak o...
Devamını Oku

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve ...
Devamını Oku

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. ...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Protein

Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024