Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur ama içerdiği protein, potasyum ve lifler vücudun dostudur. Yer fıstığı Akdeniz iklimi görülen yerlerde yetişmektedir. Yer fıstığı Akdeniz bölgesi Maraş, Adana, Mersin, Hatay ili ve Osmaniye çevresinde yetişmektedir. Ege denizi bölgesinde Aydın ve Muğla çevrelerinde yetişmektedir. Akdeniz bölgesinde Osmaniye'de fıstık yetiştiriciliği oldukça önemli ve yaygındır. Maraş, Aydın, Osmaniye, Muğla Antalya bölgelerinde ekonomik olarak üretilmektedir. Batı Anadolu, Güney Anadolu ve Marmara bölgelerinde de ağırlık kazanmış küçük işletmeler olarak yapılmaktadır.

Fıstığın 32 çeşidi vardır bunların bir kısmı çok yıllık olup bir kısmı ise tek yıllıktır. Fıstığın görünüşü her bölgede aynıdır fakat bölgelere göre fıstık çekirdekleri farklıdır bazı bölgede tohumlar iri bazı bölgelerde ise ufaktır.

Fıstık değerli bir bitkidir tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein, %18 oranında karbonhidrat ve madensel maddeler bulunmaktadır. Fıstık çerez olarak kullanılsa da başta yağ sanayi ve çerez olmak üzere sapı kuru ot ve kabuğu da çeşitli şekillerde kullanılan değerli bir bitkidir.

Fıstığın besin değerleri


Karbonhidrat. Besin değeri 16.13 g (Yüzdesi 29%).

Protein. 25.80 g (Yüzdesi 46%).

Enerji. 567 kalori (Yüzdesi 29%).

Diyet lif. 8.5 (Yüzdesi 22%).

Yağ. 49.24 g (Yüzdesi 165%).

Fıstık içinde bulunan zengin vitaminlerle sağlık açısında çok faydalı olup 100 gr fıstık ortalama 567 kalori, bakır, kalsiyum, demir, A, E, C Vitaminleri açısında da çok zengindir. Magnezyum ve potasyum açısında oldukça zengin olan bu besin antioksidan özelliğine de sahiptir. İçinde bulunan lif oranı sindirim sistemine büyük katkıda bulunur. Güçlü bir enerji deposudur.

Fıstığın faydaları: Fıstık ezmesi kalp için faydası olan doymamış yağ içerir ve fıstık yağı fiziksel gelişimine de büyük fayda sağlamaktadır. 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi 5 tane zeytin, fındık, ceviz, badem yenen bir öğün yerine tüketilir. Fıstık kilo vermeyi de kolaylaştırır. Özellikle obezite sorunu yaşayan bayanlar kahvaltılarda bir miktar fıstık ezmesi yiyerek kilo vermeye yardımcı olur.

Sporcuların kas geliştirmek amacıyla fıstık ezmesi tükettiği de bilinir.

Diyet fıstık ezmesi tarifi: Ayıklanmış 250 gr yer fıstığı mikserden geçirilir üzerine 1 yemek kaşığı bal ilave edilir ve macun kıvamına gelene kadar karıştırılır cam bir kavanoza konup ağzı kapalı olarak muhafaza edilir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 00:14:54
Diyette Fıstık Ezmesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Diyette Fıstık Ezmesi Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Diyette Fıstık Ezmesi"
Merhaba arkadaşlar. Ben ara ara diyey moduna girip tekrar çıkan biriyim. Çoğumuz yaşıyordur bu durumu. Benim için diyette kahvaltılık sorun oluyor. Mesela reçel, çikolata ve fıstık ezmesi çok arıyorum. Kalorili olan ürünler ancak reçel ve çikolataya nazaran Diyette fıstık ezmesi nasıl olur? Daha besleyici olurmu acaba. Yorum bekliyorum. Teşekkür ederim.
Selime . 30.10.2018 16:05:18
CEVAP YAZ
Yer Fıstığı Kaç Kalori?
Yer Fıstığı Kaç Kalori?
Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 565 kalori içerir. Vi...
Antep Fıstığı Faydaları
Antep Fıstığı Faydaları
Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Birçok ilaç yapımında da kullanılır. Aynı z...
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği görünmektedir. Fıstık sağlığa çok faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı tıp alanında hastalarında t...
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?
Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İçerisinde zengin besin maddeleri bulunduran fıstık vücut gelişiminde...
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde toplam tüketim oranı %5 diğer yüze %95 oranı ise yurt dışına ihraç edilmektedir. Çam fıstığı eld...
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük arabaların üzerinde Antep fıstıkları satan seyyar satıcılar görmek pek şaşırtıcı bir durum de...
Toz Antep Fıstığı
Toz Antep Fıstığı
Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Antep fıstığı adını, en çok yeti...
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüketilir.Saf Antep fıstığında yapılan bir tatlı türüdür. Şeker oranı çok yüksek olduğu için şeker...
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak olmaz. Kavlatma, meyvede kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmasıdır. Bu işlem ülkemizde...
Antep Fıstığı İçi
Antep Fıstığı İçi
Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir.Antep fıstığı içi fındık, badem ve yer fıstığı gi...
Fıstık Ağacı
Fıstık Ağacı
Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fıstığının en çok yeti...
Fıstık Ezmesi Protein
Fıstık Ezmesi Protein
Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre çoğu insanların fıstık ezmesi adı verilen besini önemli bir şekilde tükettikleri ortaya çıkm...

 

Çam Fıstığı Ağacı
Siirt Fıstığı
Fıstık Kaç Kalori?
Hamilelikte Yer Fıstığı
Antep Fıstığı Kaç Kalori?
Kabuklu Yer Fıstığı
Osmaniye Yer Fıstığı
Yaş Antep Fıstığı
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Yer Fıstığı Ezmesi
Yer Fıstığı Protein
Antep Fıstık Ezmesi
Soslu Fıstık
Diyette Fıstık Ezmesi
Taze Antep Fıstığı
Kaju Fıstığı
Yer Fıstığı Ekimi
Antep Fıstığı Aşısı
Yer Fıstığı Kaç Kalori?
Antep Fıstığı Faydaları
Fıstık Ezmesi Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Toz Antep Fıstığı
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Popüler İçerik
Antep Fıstık Ezmesi
Antep Fıstık Ezmesi
Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemi...
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğe...
Taze Antep Fıstığı
Taze Antep Fıstığı
Taze antep fıstığı, antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değe...
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. ...
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmakta...
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller  familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı  olarak bilinmektedir. Yaklaşık on  ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024