Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on metreye kadar yüksekliği olan ağaçtır. Bu ağacın tepesi basık ve yuvarlaktır. Besin değeri ve kalorisi yüksek olan bu meyve, içinde bol miktarda mineral ve protein bulundurmaktadır. Aynı zamanda günde 10-12 Antep fıstığı içi yenilerek bir insanın günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir.
Antep Fıstığının İklim İsteği
Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk bölgelerde ekonomik olarak yetiştirilebilmektedir. Bu meyvenin yetişmesinde en önemli faktör sıcaklıktır. Meyvenin gelişebilmesi için yaz aylarında yüksek sıcaklık, kış aylarında ise belli bir süre düşük sıcaklığa ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde antepfıstıkları Nisan ayının başlarında uyanıp genellikle Nisan ayının ilk yarısında çiçek açarlar. Bu dönemdeki düşük sıcaklıklar meyvenin yaprağında ve çiçeğin oluşumunda birçok hasara yol açmaktadır.
Kuvvetli kök yapısı ile antepfıstığı hiçbir bitkini yetişmeyeceği alanlarda bile yetişebilmektedir.
Antep Fıstığının Döllenme Biyolojisi
Antepfıstığının erkek ve dişi çiçekleri farklı ağaçlar üzerinde yer alır. Meyvenin yenilen kısmının tohum olması sebebiyle, meyve eldesi için döllenme ve tozlanma gereklidir. Döllenmeyen çiçekler dökülür ve meyve vermezler. Döllenme yetersizliğinin en önemli sebebi çiçek tozu yetersizliğidir.
Antep Fıstığı Aşısı Nasıl Yapılır?
Antep Fıstığı aşılamasında göz aşıları kullanılır. Bu aşı ağacın gelişimini ve ürün verecek yeni dalların oluşmasını sağlamaktadır. Aşı ile ilgili yapılan çalışmalarda; Mart ayında tomurcukların kabarmaya başlamasından yapraklanmaya kadar olan evrede yongalı göz aşısı, Haziran ayında ise T göz aşısının meyvenin üretimi için uygun aşılar olduğu saptanmıştır.
Aşı Kalemi Alınırken Yapılması Gerekenler- Aşı kalemi pişkin olup, üzerinde meyve olmaması gerekmektedir.
- Ağacın dallarında bulunan sürüngenler, ağacın gelişimin ve meyve verecek yeni dalların oluşmasını sağlayacaktır. Bu nedenle aşı kalemi gövdeye yakın olan yıllık sürgünlerden kesilmelidir.
- Uzak mesafelere gönderilen aşıların iki ucu parafine batırılıp, ambalajlanmalıdır.
T Aşısı Nasıl Yapılır?
Öncelikle anacın kabuğu T şeklinde çizilir. T'nin anaç kalınlığına göre 1-1,5 cm'ye kadar olan üst çizgi, sonra da 2-2,5 cm olan orta çizgi çizilir. T çizildikten sonra aşı kalemi gözden çıkarılır. Aşı gözünün üzerin öz bulunmalıdır. Aksi halde aşı tutmayacaktır. Çıkarılan göz, aşı bıçağı yardımı ile daha önce çıkarılan T 'ye, yaprak sapından tutularak yerleştirilir. Aşı yapılır. Aşıdan sonra pamuk ipliği ve aşı bandı ile anaç bağlanmalıdır. Bağlandıktan sonra üzerinden 30-40 cm'lik tırnak bırakılarak üst taraf kesilir.10 -15 gün sonra aşının tutup tutmadığı anlaşılabilir. Göz irileşmiş ve dokunulduğunda yaprak sapı düşüyor ise aşı tutmuş demektir. Göz buruşmuş ve dokunulduğunda sap düşmüyor ise aşı tutmamış demektir.
Aşı Sonrası Bakım Nasıl Yapılır?
Aşı sonrası mutlaka bakım yapılmalıdır. 20-25 gün sonra aşı bağı genişletilmeli ve sürgünler 20-25 cm olunca bağları kesilmelidir. Aşı yerinin üzerinde çıkan sürgünler temizlenmelidir.
19.01.2024 10:28:22
Antep Fıstığı Aşısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|