Antep Fıstığı Çeşitleri

Antep fıstığı çeşitleri, Yurdumuzda her ürünün yetiştirilmesi ve üretimi yapılması için uygun iklime ve toprağa sahip olan çok zengin bur ülkedir. Çoğu ürünün üretim oranlarına bakıldığında dünyada ilk sıralarda yer aldığı görülmektedir bu ürünlerden birisi de Antep fıstığıdır. Antep fıstığı Türkiye'nin çoğu bölgesinde yetiştirilmesine rağmen, daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesin'de yetiştirilmektedir.
Antep fıstığının merkezi konumunda olan bu bölgemizde toprak özellikleri ve iklim nedeniyle çok verimli ürünler elde edilmektedir. Bu bölgenin birçok insanı geçimini Antep fıstığı üretiminden kazanmaktadır.

Antep fıstığının bir diğer adı da yeşil altın veya altın ağacı olarak adlandırılır. Bunun en önemli nedeni üreticiye büyük gelir getirmesidir. Antep fıstığı üretiminde çok kanaatkar olan bu bitki taşlık, mineral bakımından zayıf olan topraklarda, kayalıklarda, hiçbir şekilde değerlendirilemeyen tarlalarda yetişebilen ender bitkilerden birisidir. Antep fıstığının bunun yanında besin değeri yüksek lezzetli ve besleyici özelliği vardır.

Antep fıstığının birçok çeşidi vardır. Ülkemizde en çok yetiştirilen Antep fıstığı türü "uzun" türüdür. Bunun yanında kırmızı, tekin, ohadi, Siirt, halebi gibi Antep fıstığı türleri yer almaktadır. Ancak uzun türü yeşil içli ve lezzetli olması bakımından, ülkemizde daha çok bu tür yetiştirilmektedir. Antep fıstığı çeşitlerine bakıldığı zaman;
  • Tekin, ülkemizde bu Antep fıstığı çeşidi çok kaliteli olup, yüksek gelir vermektedir.
    Yazın, çok uzun ve sıcak olan bölgelerde yetişir. Daha çok Gaziantep ilimizde görülür.
  • Barak yıldızı, Antep fıstığı türlerinden en erken olgunlaşan türüdür. Yeşil ve koyu içlidir. Yazın kısa süren, daha çok yaylalarda yetişir. Gaziantep ilimizde ağustos ayının ilk haftalarında olgunlaşır.
  • Kırmızı, Eylül ayının başlarında çıkan bu tür, kalite olarak uzun çeşitleri yakın olup, ancak yaygın olmayan Antep fıstığı türüdür. Gaziantep'te yaz ayının kısa sürdüğü yerlerde görülür.
  • Halebi, Eylül ayının ortalarında olgunlaşan bu Antep fıstığı türü, çok kaliteli olmasına rağmen, verimi daha düşüktür.
  • Uzun, Antep fıstığı türlerinden, ülkemizde oldukça yaygın ve çok miktarda yetişen bu tür, Eylül ayı ortalarında olgunlaşmaktadır. Kalite bakımından ise orta halli olan bu tür, verim bakımından ise çok yüksektir.
  • Ohadi, Antep fıstığın türlerinden en geç olgunlaşan bu tür, kalitesi Siirt çeşidinden daha iyi olur. Ancak ağaç gelişimi düşük olduğu için, doğal olarak verimi de düşük olan, Antep fıstığı türüdür.
  • Siirt, Antep fıstığı türlerinden en kalitelisi olarak kabul edilen, bu tür; kuru ve sulu yetiştirme türlerine bakıldığı zaman, uzun türüne göre daha çok verimlidir. Siirt çeşidi hemen her yıl ürün vermektedir. Dışarıya da satılan bu tür 1 yıl tam, 1 yıl ise yarım ürün vermektedir. Kırmızı ve Halebi çeşitlerine göre daha çok ürün elde edilir.
23.01.2024 03:08:49
Antep Fıstığı Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Antep Fıstığı Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Antep Fıstığı Çeşitleri"
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.
Dost . 17.03.2021 18:45:20
Ben antep fıstığından baklava yapmak istiyorum. Ama benim istediğim fıstık en kaliteli ve güzel fıstık olmasıdır. Beni merak ettiğim kaç tane antep fıstık çeşidi var ve en güzeli hangisidir. Cevaplarsanız çok sevinirim?
Bağış . 04.11.2018 16:04:41

Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vi...
Devamını Oku

Antep Fıstık Ezmesi

Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir...
Devamını Oku

Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi o...
Devamını Oku

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmek...
Devamını Oku

Taze Antep Fıstığı

Taze Antep fıstığı, Antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri v...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı Brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülke...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadı...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on met...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kaç Kalori?

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram k...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardı...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Kalori

Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği gör...
Devamını Oku

Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?

Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesi...
Devamını Oku

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük ...
Devamını Oku

Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatl...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüket...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak o...
Devamını Oku

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve ...
Devamını Oku

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. ...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Protein

Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024