Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak olmaz. Kavlatma, meyvede kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmasıdır. Bu işlem ülkemizde genellikle kurutma ve depolamadan sonra işleme ve pazarlama öncesi yapılır.
Kuru kabuklu kırmızı Antep fıstığının işlenmesi 5 aşamadan oluşur.
Bu aşamalar şu şekildedir
- Kırmızı kabuğun su veya buharda yumuşatılması
- Yumuşayan kabuğun devliplerde (Değirmen taşı) ezilmesi
- Ezilen kabukların eleklerde ayrılması
- Meyvelerin yıkanarak temizlenmesi
- Meyvelerin kurutulması (Bu işlem sıcak hava yardımıyla çok çabuk olmalı)
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Çıtlatma
Antep fıstığı meyvelerinin kemiksi kabuklarının boyuna olarak (Meyvenin olgunlaşması sırasında) kendiliğinden açılmasına çıtlama denir. Bazı bahçelerde alınan kültürel tedbirler sonrası, elde edilen ürünlerin %50 - 70'e yakının kendiliğinden çıtlak olmalarına sebep olmaktadır. Çıtlatmamış meyveler ise özel olarak yapılmış makine, pens ve çekiçle işçiler tarafından çıtlatılmaktadır.
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavurma
Günümüzde makine teknolojisinin gelişmesiyle, kavurma işlemlerinde bu makinelerle yapılmaktadır.
Salamura için hazırlanan fıstıkları, salamura edilmeden önce az tuzla (%3 miktarda) 150 derecede döner tavalarda tavlanarak kavrulma yapılmakta.
Ayrıca günümüzde bu işlem kuru yemiş kavurma makinelerinde otomatik olarak bant usulü bütünleşmiş.
(Entegre) makinelerle da yapılmaktadır. Yukarıdaki aşamalardan geçmiş fıstıkları evde yapmanızda mümkün. Fıstıkları hafif nemlendirdikten sonra tuz ekleyip 200 derece ısıtılmış fırında 10 - 15 dakika karıştırarak kavurabilirsiniz.