Antep Fıstık Ezmesi

Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir.

Latince adı: Pistacia vera
Diğer bir adı: Şam Fıstığı
Yetiştirildiği Bölgeler: Şam, Gaziantep ve İran dolaylarında yetişir.

Antepfıstığı ilk olarak Hittiler devrinde Anadolu'da bitki türlerinden birisi içine girdiği, bitki kültürüne alındığı bilinmektedir.
Anlatılan bir efsane de kraliçe Shaba'nın bu fıstığı, krallığın besin maddesi olarak açıkladığını, kendi halkından olan insanların bu fıstığı yetiştirmesini, değerlendirmesini ve tüketmesini kısıtladığı ya da yasakladığı söylenmektedir. Daha o devirlerde kralın ziyafet sofralarına girmiş olması, bize Antep fıstığının çok faydalı ve besleyici değerinin yüksek olduğunun bilindiğini göstermektedir. İlk olarak Etiler'in yaşadığı Güney Anadolu'dan itibaren M. S. 1 ve 2. Yüzyılda Roma'ya, oradan daha güneyde Akdeniz Havzası'na götürülmüş olup ve oradan da İspanya, Sicilya, Kuzey Afrika ve Güney Fransa'ya yayılmıştır. İran, Hindistan ve Afganistan'dan yabani türleri vardır. 19. Yüzyılın ikinci yarısında ise Amerika Birleşik Devletlerine yayılmıştır. Bu fıstığın, dünya üzerindeki dağılımı ise yakındoğu'da bulunan Irak, İran ve Kafkasya'dır.

Antep Fıstığı Faydaları Nelerdir?



bu fıstığın birçok faydası bulunmaktadır. Antepfıstığı insan vücuduna bol miktarda enerji verir.
Bireyin yorgunluğunu alır. Vücudu ve zihnimizi kuvvetlendirir. Cinsel gücü arttırıcı etkiye sahiptir. Karaciğerin ve de ince bağırsakların düzenli çalışmasında yardımcı olur. Böbreklerde görülen ağrıları hafifletir. Kalp rahatsızlıkları riskini en aza indirici etkiye sahiptir. Bedenin gelişmesinde ve olgunlaşmasında yardımcı etkiye sahiptir. Hasta bireylerin hastalıklarından hızlı bir şekilde kurtulması, iyileşmesini sağlar. Göğüs kafesini yumuşatır ve öksürüğü de hafifletir. Safra kesesinde görülen ağrıları dindirir. İnce bağırsakta şekerin emilimini yüksek bir oranda azaltır ve kan şekeri değerinin yükselmesini de önleyici etkiye sahiptir. Kroner kalp hastalığının büyük oranda riskini azaltır. Akciğerleri iltihap oluşmasından temizler. Böbrek ve meshane bulunan kumlarını düşürür. Eğer bu fıstık tüketilirse organları kuvvetlendirir.

Antep Fıstık Ezmesi İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kilodan biraz fazla boz fıstık
  • 1 su bardağı kadar şeker
  • Yarım su bardağı kadar ılık su
  • 1 ya da 2 adet yumurta

Antep Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?


Kabuksuz olarak ayrılmış 1 kilo Antep fıstığını makineden çekmemiz gerekir. Eğer et çekme için kullandığınız bir makineniz bulunmuyor ise hazır halde dışarıdan çekilmiş Antep Fıstığı da alabilirsiniz. Kırılan 1 ya da 2 yumurtanın yalnızca akı toz haline getirilmiş fıstığa bırakılır. Ilık bir suda eritilen toz şeker ise karışıma eklenmesi gerekir ve yağı çıkıncaya kadar yoğrulur. İstenilen kıvama gelip özleşince malzemelerimizi genişçe bir cam kabın içine alıp güzelce yayılması sağlanır ve üzerine bardak desteği yardımı ile düz hale getirilir. (Eğer elinizi sıcak bir suya batırırsanız bu işlemi gerçekelştirmeniz daha kolay olur ve rahatlıkla yayabilirsiniz.) Bıçakla dilimler haline getirilir ve artık sunuma hazır olmuştur.
19.01.2024 07:38:50
Antep Fıstık Ezmesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Antep Fıstık Ezmesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Antep Fıstık Ezmesi"
Merhabalar ben de fıstık ezmesi yapmak istiyorum. Ancak antep fıstık ezmesi hazırlarken kıvamını bir türlü tutturamadığım için fıstık ezmesi dağılıyor. Bu durumu önlemek için neye dikkat etmem gerekiyor? Düz bir şekilde durmasını istiyorum ancak ezme birbirine yapışmıyor maalesef. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Elif . 24.10.2018 13:31:49

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak ...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vi...
Devamını Oku

Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi o...
Devamını Oku

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmek...
Devamını Oku

Taze Antep Fıstığı

Taze Antep fıstığı, Antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri v...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı Brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülke...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadı...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on met...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kaç Kalori?

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram k...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardı...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Kalori

Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği gör...
Devamını Oku

Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?

Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesi...
Devamını Oku

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük ...
Devamını Oku

Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatl...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüket...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak o...
Devamını Oku

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve ...
Devamını Oku

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. ...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Protein

Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024