Çam Fıstığı Ağacı

Çam FıstığıAğacı, Fıstık çamı (Pinus Pinea); Akdeniz, Ege bölgelerinin tamamında ve Marmara'nın güneyinde yetişmektedir. Ortalama 150 yıl kadar ömrü olan ve orta hızla büyüyen kalın gövdeli bir ağaç türüdür. Görünümü gençken top biçiminde tepesi ise yaşlandıkça şemsiye (Kubbe) benzeri bir görünüm alır. Güneşi çok sever, kuraklığa dayanıklıdır.
Bu ağaçların ortalama boyu 15-20 metredir en uzun boyu ise 30 metre ve üzeri olarak ölçülmüş olup dallarıyla birlikte genişliği 12 metreye kadar ulaşmaktadır.

Görünümü ise horizantal dallı düz tepeli ve sık dallarıyla şemsiye şeklinde bir taca sahiptir. Bu özelliğiyle tanınması en kolay çam türlerinden biridir.

Yapraklar 10-20 cm uzunluğunda parlak, batıcı, sivri uçlu ve açık yeşil renklerdedir.

Gövde ve kabuk yapısı ise gövde kabuğu puslu yaşlandıkça derin çatlaklı ve plakalar halinde kahverengi, kırmızıya sahip bir hal alır.

Tomurcuklar yumurta şeklinde ve sivridir. Tomurcuk pullarının uçları geriye doğru kıvrıktır.

Kozalakları ise tabandan basık oval biçimde çok kısa saplı ve sürgüne oturmuş şekildedir, önceleri yeşil renkte olgunluk evresinde kahverengi 10-15 cm uzunluktadır. Olgunlaşmasını 3 yılda tamamlar.

Tohumları oldukça yağlı ve yenebilir, halk arasında çam fıstığı olarak bilinir.

Derin ve alt nemi fazla olan kumlu toprakları sever. Ağır killi topraklarda yetişmesi zordur.
Kök sistemi kuvvetli olup uygun topraklarda ilk yıllardan itibaren derine inen kazık şeklinde kök oluşturur.

Daha çok Akdeniz bölgesine özel bir ağaç türüdür. Yayılış alanı batıda İspanya ve Portekiz kıyılarından, doğuda Anadolu'ya, güneyde kuzey Afrika'dan, kuzeyde Dalmaçya'ya kadar olan alandır.

Türkiye'de Batı Anadolu'da İzmir Bergama'nın Kuzeybatısında Kozak çayı vadisinde ve Muğla dolaylarında, Karadeniz bölgesinde Trabzon Kalenema deresi Düzköy yöresinde, Marmara'da Gemlik yöresinde, Akdeniz kıyılarında ve Antalya dolaylarında, Kahramanmaraş'ın güneyinde yer yer ve kızılçamlar la karışık olarak yayılış yapmaktadır.

Ülkemizde yaklaşık 100.000 hektar alanda saf ve kızılçamla birlikte karışık bulunur tamamına yakını devlet ormanıdır.

Kozalak Özellikleri; Fıstık çamının erkek çiçekleri uzun ve silindir şeklindedir. Dişi çiçekler teker teker bazen 2-3 adedi bir arada bulunmaktadır. Kozalaklar yapılan ölçümlerde yaklaşık büyüklük olarak 15 cm uzunluğunda 12 cm genişliğinde ölçülmüştür. Kozalak olgunlaşmasını 3 yıl gibi bir zamanda tamamlamaktadır. Kozalaklar olgunlaştığı yıl veya sonraki yıl açılmaktadır. Oval ve simetrik bir biçimdedir, pulları parlak ve kahverengidir. Ağırlığı 10-140 gram arasında değişmektedir. Olgunlaşma mevsimi ocak ve haziran ayları arasındadır. Bir kozalaktan 65-75 gram kabuklu, 13-20 gram kadarda iç fıstık elde edilmektedir.

Tohum Özellikleri; tohumun boyu genelde 1,5-2 cm büyüklüğünde, iri, kanat çok ince kalmış üst yüzü morumsu kahverengi bir toz ile kaplı olup, integümenti odunlaşmıştır. Tohum bin dane ağırlığı yaklaşık 750 gram kadar gelmekte. Zengin tohum yılları 3-4 yılda bir tekrarlanır. Ağaç yaşına ve yetişme ortamı koşullarına bağlı olarak Türkiye'de 12-15 yaşlarında tohum vermeye başlar, 40-43 yaşlarında kozalak verimi en üst seviyeye kadar çıkar, 80-100 yaşlarına kadar tohum verimi devam eder.
20.01.2024 15:41:37
Çam Fıstığı Ağacı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çam Fıstığı Ağacı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Çam Fıstığı Ağacı"
Yetişkin bir çam ağacı yılda ortalama kaç kozalak verir acaba?
Ersoy okan . 14.03.2018

Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vi...
Devamını Oku

Antep Fıstık Ezmesi

Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir...
Devamını Oku

Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi o...
Devamını Oku

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmek...
Devamını Oku

Taze Antep Fıstığı

Taze Antep fıstığı, Antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri v...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı Brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülke...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadı...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on met...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kaç Kalori?

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram k...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardı...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Kalori

Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği gör...
Devamını Oku

Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?

Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesi...
Devamını Oku

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük ...
Devamını Oku

Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatl...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüket...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak o...
Devamını Oku

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve ...
Devamını Oku

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. ...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Protein

Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024