Çam Fıstığı Tohumu

Çam Fıstığı Tohumu; Ekilişi, tohumu 2 gün 21 derecelik olan suda bekletilir. Torf toprağı kullanılır veya toprağın yumuşak olmasına dikkat edilir. Çok hafif bir çatlatma işlemi yapılabilir ancak ıslatmak yeterli olur. Küçük plastik olan su bardaklarına dikey bir biçimde toprağın 1 santim altına bir bardağa bir tohum şeklindeki dikilir. Cam sil fısfısları ile toprağın nemli kalacağı biçimde çok hafif bir şekilde sulanır.
Asla normal bir şekilde sulama yapılmaz. Çam fıstığı ağacı ve fifesi soğuk sevdiği unutulmamalıdır. 15 gün içerisinde tohumlar çimlendiği görülecektir.

Çimlenen tohumlar 5 ve 7 santim arasında boylandığı zaman bardaktan daha büyük olan bir saksıya alınır. (Saksıya alırken bardağın kenarı kesilerek önceden hazırlamış olan çukura bardakta bulunan toprağı ile aktarılır ve yeni aktarılacak olan saksıda dahil olmak üzere doğaya aktarımına kadar torf toprağı kullanılmaya özen gösterilir.) Doğaya aktarım işlemi en iyi Ocak ve mart aylarında meydana gelir. (Doğaya aktarım zamanına bitkinin genel durumu etrafında en iyi şekilde karar verilebilir. Acele edilmeyip doğru olan vakit geldiği zaman zaten bunu anlayabiliyor olunacaktır.) Saksı da yetişkin bir fide olana değin aşırı güneş ve gölgeden korunmalıdır.

Çam Fıstığı Cinsleri


Genel bilgiler, koniferler' denen ve 23 cinsi yer alan, yurdumuzda göknar, ladin, sedir, ardıç, servi ve çam ismiyle farklı olan yerlerde gözüken orman ürünleri, ekolojik çeşitlilik ve ekonomik yarar bakımından oldukça mühim bir yere sahiptir.
Bunlar içerisinde çamgiller, açık tohumlu olan bitkilerdir. Bilinmekte olan birçok meyvenin aksine, bunların tohumları, meyvenin içerisinde saklı değil, kozalak pulları üstündedir. İğne yapraklı olan bu ağaçların birçoğu, her mevsim yeşildir. Ülkemizde, tohumlarının yapısı ve bağlanma biçimi değişik olan beş çam cinsi yetişmektedir. Bunlar; fıstık çamı, kızıl çam, Halep çamı, kara çam ve sarı çamdır.

Çam ağacının, kabuk, katran, reçine, polen, soymuk, tomurcuk ve esans işlemi farklı ürünlerinden yararlanılmaktadır. Bu ürünlerden biri de çam fıstığıdır. Fıstık çamı, 12 ve 25 metreye kadar uzayabilen, taç bölümü şemsiyeye benzeyen gösterişli olan bir ağaçtır. 150 seneye kadar yaşayabilen bu bitki, 7 ve 9 yaşlarından itibaren meyve tabir edilen kozalak vermeye başlar. Bu kozalaklar, ağaç 10 ve 15 yaşlarına geldiği zaman toplanacak hale gelir. 20 ve 28 yaşlarında bulunan ağaçlardan yaklaşık olarak 120 kilogram kozalak toplanabilmekte, bu kozalaklardan da 6 ve 8 kilogram kadar iç fıstığı elde edilmektedir.

Çam Fıstığı Ağacı Kaç Yıl Yaşar


Çam fıstığı, isteğe bağlı olarak kabuklu ya da kabuksuz biçimde tüketiciye sunulur. Bu ağaçlardan 70 ve 80 yaşına kadar bol mahsul alınabilir. Ülkemizin koşulları, çam fıstığının yetişmesine müsaittir. Bu ağaç özellikle Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde oluşur. Batı Anadolu'da orman meydana getirecek kadar yaygındır. Kuzeybatı Anadolu'da oluşanlar Kozak tipi, Aydın ve Antalya'dakiler Aydın tipi, Maraş etrafında yetişenler de Maraş tipi çam fıstığı şeklinde isimlendirilir.

Kozak cinsi fıstıkların verimi fazla yüksek olduğu için, şöhreti sınırlarımızı aşmıştır. İtalya'da yetiştirilen çam fıstığının 1.300 adedi, 1 kilogram gelirken, Kozak bölgesinde üretilen çam fıstığının 1.213 adedi, 1 kilogram kadar gelmektedir. Kozak fıstıkları daha iri ve dolgundur. Bu yörenin toprak yapısı, yağış rejimi ve iklim koşulları verimi yükselten en mühim olan faktörlerdir. Kozak yöresinde yer alan 16.000 hektar civarındaki fıstık çamı sahası, Türkiye'nin fıstık çamı alanlarının yaklaşık olarak yarısını meydana getirmektedir. Türkiye'de üretilen ortalama 1.300 tonluk çam fıstığının yaklaşık olarak 1.000 tonu, Kozak yaylasında oluşmaktadır. Kozak'ın üretim değeri, İtalya ve Portekiz'in de aralarında yer aldığı birçok ülkenin üretim değerinden daha çoktur. Çünkü bu yörenin toprakları, fıstık çamının gelişmesi bakımından oldukça müsait özellikler göstermektedir.
19.01.2024 02:57:13
Çam Fıstığı Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çam Fıstığı Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Çam Fıstığı Tohumu"
Merhaba çam ağacı elde edebilmek için çam kozalağını kırarak içerisinden çam fıstığını aldım Bunu şu anda kurutuyorum ve Mevsimi geldiğinde dikmeyi düşünüyorum Bu fıstıktan çam ağacı elde edebilir miyim
Tola . 05.11.2018 11:35:36

Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vi...
Devamını Oku

Antep Fıstık Ezmesi

Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir...
Devamını Oku

Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi o...
Devamını Oku

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmek...
Devamını Oku

Taze Antep Fıstığı

Taze Antep fıstığı, Antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri v...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı Brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülke...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadı...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on met...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kaç Kalori?

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram k...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardı...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Kalori

Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği gör...
Devamını Oku

Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?

Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesi...
Devamını Oku

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük ...
Devamını Oku

Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatl...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüket...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak o...
Devamını Oku

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve ...
Devamını Oku

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. ...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Protein

Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024