Çam Fıstığı Yetiştiriciliği

Çam Fıstığı Yetiştiriciliği, Çam fıstığı ağacı Akdeniz ikliminde ve Kuzey Anadolu'da yetiştirilir. Batı Anadolu'da daha fazla yetiştirilir. Ülkemizin Batı Anadolu'da Muğla Aydın, Bergama ilçesine bağlı Kozak ve Ayvalıkta orman şeklinde büyükçe alanda yetiştirilir. Portekiz ve İtalya gibi birçok ülkede de üretim değeri çok yüksektir. Çam fıstığı ağacı şemsiye şeklinde 15-25 metre kadar uzayabilir ve 150 yaşına kadar yaşarlar.
Bu çam ağaçları 8-9 yaşına gelince kozalak yapmaya başlar. Kozalaklar 10-15 yaşına geldiğinde meyveler yani kozalaklar toplamaya başlar. Çam fıstığı çok kuvvetli bir besindir. Ezilip bala karıştırılıp yendiğinde vücuda kuvvet verir.

Çam kozalağı üretimi önceki yıllara oranla giderek artıyor. Ancak iklim değişikliği nedeniyle verimde düşmeler görülmüştür. Türkiye'de orman bakanlığı kendi mülkiyetinde veya arazilere dikerek yetiştirir.

Çam tohumu nasıl ekilir yetiştirilir


Tohum 20 derece suda 2 gün bekletilir. Ekilecek toprak yumuşak olmalıdır. Çatlayan tohumlar küçük plastik bardaklara dik şekilde bir cm derinliğe dikilir. Çam fidesini günlük püskürtmeli sulamak gereklidir normal sulama yapılmaz. Tohumlar 15 gün içinde çimlenir ve çimlenen fidecikler büyük saksılara geçirilir. Saksıdaki fideler aşırı güneşten korunur gölgede büyütülür. Bir yaşına gelen fideler istenilen alana dikilmek için saksılar yanlardan dikine kesilir ve toprakla beraber çıkarılır. Çam fidesi toprak arasında kanaatkârdır.
Kumlu, gevşek, taze balçıklı topraklar gelişmesi için en uygunudur. Mart nisan aylarında doğaya geçiş yaptırılır. Ekilen fidelerin dipleri ilk senelerde çimleri temizlenir ve çapa yapılır. 20-25 yaşına gelen ağaçlarda yaklaşık 130 kilogram kozalak elde edilebilir, bu kozalaklarda ise 7-8 kilogram iç fıstık elde edilir. Çam ağacında 70-80 yaşına kadar fıstık toplanabilir. Çam fıstığı sağlık açısında da çok değerlidir.

Çam fıstığında bulunan vitaminler


Çam fıstığının 100 gramında 580 kalori bulunmaktadır. İçerisinde yağ, protein, karbonhidrat, C vitamini, B1 ve B2 vitaminleri doymamış yağ asitlerinde linoleik asit oleik asit vardır.

Çam fıstığı hangi hastalıklara şifalıdır


Fıstık zehirlenmelere karşı panzehir olarak da kullanılabilir. Anemi ve Tüberküloz hastalığının gelişmesini önlemeye yardımcı olur ve romatizma, siroz, 12 parmak bağırsağı, yüksek tansiyon damar tıkanıklığına faydalıdır. Bronşit önler, ruhi çöküntüyü tedavi eder ve cinsel isteği artırır. Çam fıstığı Türk mutfağında helva, pilav ve dolmalara kullanılan bir meyvedir. Çam fıstığı yağı sebze yemeklerinde mayonez, margarin yapımında, tatlılarda ve kozmetik ürünlerinde de kullanılır. Her derde devadır.
20.01.2024 05:35:26
Çam Fıstığı Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çam Fıstığı Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Çam Fıstığı Yetiştiriciliği"
Merhaba. Çam fıstığı hemen her bölgede yetişmektedir. Bu yüzden bizim bölgemiz olan güneydoğu da bile rahatlıkla yetişmektedir. Bu yüzden ağaçlarda oluşan çam fıstığından yeteri kadar fayda sağlayamıyoruz. Çünkü için normal olarak akdeniz ya da başka bölgede yetişen çam fıstığı gibi değildir. Çam fıstığının verimli olabilmesi için nasıl yetişme koşulları sağlamalıyız?
Murat . 26.10.2018 00:54:57

Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vi...
Devamını Oku

Antep Fıstık Ezmesi

Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir...
Devamını Oku

Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi o...
Devamını Oku

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmek...
Devamını Oku

Taze Antep Fıstığı

Taze Antep fıstığı, Antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri v...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı Brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülke...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadı...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on met...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kaç Kalori?

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram k...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardı...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Kalori

Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği gör...
Devamını Oku

Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?

Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesi...
Devamını Oku

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük ...
Devamını Oku

Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatl...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüket...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak o...
Devamını Oku

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve ...
Devamını Oku

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. ...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Protein

Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024