Fıstığın Faydaları

Fıstığın faydaları, yüzyıllardır mükemmel bir besin kaynağı olarak tüketilen fıstık, tıp alanında da farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulma özelliği olan fıstık uzun süre saklanabildiği için yılın her mevsiminde tüketilebilmektedir. Bölgelere göre görüntü olarak aynı şekilde yetişse de bazı bölgelerde fıstık çeşitleri farklılık gösterir.
Örneğin Rusya'da yetişen fıstık çekirdekleri oldukça miniktir. Fıstık içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde sağlığa ciddi anlamda katkı sağlamaktadır. 100 gr fıstık yaklaşık olarak 565 kalori içerir. A, C, E vitaminlerinin yanı sıra demir, kalsiyum, bakır ve magnezyum gibi mineraller bakımından da iyi bir kaynaktır.

Fıstığın faydaları nelerdir?

  • Fıstık, kolon kanserine yakalanma olasılığını azaltıcı etkiye sahiptir. Günde bir avuç fıstık yemek ya da haftada 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi yemek kolon kanserinin oluşma riskini azaltır.
  • Kolon kanseri riskini azalttığı gibi mide kanseri riskini azaltan fıstık, sinir hastalıklarına karşı da iyi gelir. Viral ve fungal enfeksiyonları önleyici etkisi vardır. İleri yaşlara bağlı ortaya çıkabilecek olan Alzheimer hastalığı için düzenli tüketilmelidir.
  • Kolesterolü düzenleyici etkisi olan fıstık, kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü ise yükseltir. Bu etkisi ile kroner kalp hastalığına karşı da fayda sağlar.
  • Fıstık depresyon şikâyetine karşı iyi gelir. Depresyona yol açan faktörleri ortadan kaldırır. Vücutta serotine düzeyini arttırır.
    Genel olarak sinir sistemi sağlığına karşı iyi gelir.
  • Kilo vermek için kullanılabilir. Yine günde 1 avucu geçmeyecek şekilde fıstık ya da haftada 2 çorba kaşığı fıstık ezmesi yemek obezite problemine karşı iyi gelir. Özellikle sabahları kahvaltılarda fıstık ezmesi tüketilebilir.
  • Fıstık gebelik öncesinde folik asit oranını arttırmak için faydalıdır. Bu özelliği ile döllenmeyi yani gebe kalmayı kolaylaştırır. Ayrıca düşük riskini minimuma indirir.
  • Fıstık kan şekerini düzenleyici etkiye sahiptir. İçeriğinde yer alan yağlar, karbonhidrat ve farklı bileşenler kan şekerini kontrol altına alır.
  • İnme riskini azaltmak için kullanılabilir. Kalp sağlığını koruyucu etkisi olan fıstık aynı zamanda kalp krizi ve felç gibi sorunlara karşı da iyi gelir.
  • Fıstık özellikle çocuklarda gelişime destek olur. Yer fıstığında bulunan amino asitler, sağlıklı bir şekilde büyümeye yardımcı olur.
  • Mükemmel bir antioksidan olan fıstık vücutta serbest radikaller ile mücadele ederek birçok hastalığa karşı koruma sağlar.
  • Vücuda enerji verir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller vücudun daha diri ve dinç kalmasını sağlar.
  • Fıstık sedef hastalığına karşı iyi gelir. Bunun yanı sıra egzama gibi cilt hastalıkları için de faydalıdır.
  • Beyin hücre sağlığını korumak için fıstık düzenli tüketilebilir.
  • Fıstık ezmesi ile yüz maskesi yapılıp kullanıldığında cildi ölü hücrelerden arındırmak ve temizlemek mümkün olur.
  • Fıstık cilt sağlığını olumlu yönde etkiler. Kan akışını hızlandırır.
  • Fıstığın içeriğinde bulunan E vitamini güneşin zararlı ışınlarından korunmayı sağlar.
  • Saç sağlığı için faydalı olan fıstık, saçlarda dökülme, kırılma gibi problemlere karşı iyi gelir. Saçların daha parlak ve yumuşak bir görünüm kazanmasını sağlar.
  • Vücutta biriken oksitlerin dışarı atılmasını sağlayarak vücut temizliğine katkıda bulunur.
  • İçeriğinde barındırdığı protein sayesinde hücre sağlığını koruyucu etki yaratır.
  • Fıstık safra taşlarını karşı iyi gelir. Safra kesesi sağlığını koruyucu etkisi vardır. Düzenli fıstık tüketmek safra kesesinde taş oluşumunu engeller.
20.01.2024 04:19:28
Fıstığın Faydaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fıstığın Faydaları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Fıstığın Faydaları"
Kilo vermek amacıyla antepfıstığının tüketildiğini duymuştum. Yazıda da bu konudan bahsedilmiş. Ancak hergün bir avuç fıstık tüketmem halinde gün içerisinde kolestrolümün yükselmesinden korkuyorum. Bu konuda ne yapmamı önerirsiniz. Kilolarımdan kurtulmak için nasıl bir yöntem izlemeliyim sizce?
Derya . 23.10.2018 22:42:46

Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vi...
Devamını Oku

Antep Fıstık Ezmesi

Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir...
Devamını Oku

Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi o...
Devamını Oku

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmek...
Devamını Oku

Taze Antep Fıstığı

Taze Antep fıstığı, Antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri v...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı Brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülke...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadı...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on met...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kaç Kalori?

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram k...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardı...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Kalori

Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği gör...
Devamını Oku

Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?

Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesi...
Devamını Oku

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük ...
Devamını Oku

Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatl...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüket...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak o...
Devamını Oku

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve ...
Devamını Oku

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. ...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Protein

Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024