Fıstık Ezmesi

Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığından yapılmaktadır. Yer fıstığı (Arachis hypogaea), familyası baklagiller (Leguminosea) olan, ege ve Akdeniz bilgelerinde yetişir. Sıcak bölgelerde yetişen sarı çiçekli ve senelik bir bitki olan yer fıstığının bitki boyu 30 - 50 cm'dir, kapsül (Tohum) boyu ise 1 - 5 cm arasındadır, sıralar halinde ekilir ve kumlu toprakları sever.
Çiçekleri kendini toprağa gömerek, yassı, elipsoittik fındığa benzer meyveler verir. Ana vatanı Brezilya'dır. Afrika bölgesinde çokça yetişir. Hasat şekli aynı patates gibi toprak kazılarak yapılır. Çoğunlukla her kapsül içerisinde yenen iki tohum çıkar.

Fıstık ezmesi, çok güçlü bir antioksidan olan hücre yapısının bozulmasını engelleyen, cildi daha canlı ve güzel tutan E vitaminini bünyesinde bolca bulundurmaktadır. Birkaç yemek kaşığı fıstık ezmesin de yaklaşık 3 mg E vitamini bulunur, ayrıca 49 mg civarında magnezyum, 210 mg civarında potasyum bulunur ve aşağıda belirtilen vitaminleri, mineralleri barındırır. Yapılan bazı araştırmalar E vitamininin kalp rahatsızlığı ve Alzheimer benzeri hastalık risklerini azalttığını göstermiştir. Protein, folik asit, potasyum, magnezyum, fosfor, demir, çinko ve lif bakımında zengindir. 100 gr yer fıstığının besin değerleri aşağıdaki gibidir.
  • Kalori miktarı; 567 kcal
  • Toplam yağ miktarı; 49 g
  • Kolesterol miktarı; 0 mg
  • Sodyum miktarı; 18 mg
  • Potasyum miktarı; 705 mg
  • Karbonhidrat miktarı; 16 g (Bunun 5 gramı şekerdir)
  • Protein; 26 g
  • Kalsiyum miktarı; 92 mg
  • Demir miktarı; 4,6 mg
  • Pridoksin miktarı; 0,3 mg
  • Magnezyum miktarı; 168 mg
  • A vitamini; 0 IU
  • B12 vitamini; 0 µg
  • D vitamini; 0 IU
  • C vitamini; 0 mg
Kuşkusuz fıstık ezmesi son derece sağlıklı bir besindir.
Kalp için sağlıklı doymamış yağları içermektedir, bu yağlar sadece sağlıklı olmakla kalmamakta aynı zaman kemik ve kas gelişimine de faydalı olmaktadır. Fıstık ezmesi vitamin ve mineral kaynağı olduğundan dolayı aynı zamanda diyabete, kansere ve kalp rahatsızlığına karşı koruma sağlamaktadır. Kasların gelişimi ve onarımı için proteinle doludur ve içerdiği lifler sayesin dede uzun süre tok tutar. Şişmanlamanıza yardımcı olacağı gibi zayıflamanız ada yardımcı olacaktır.

Fıstık Ezmesi, Yapılışı ve Malzemeleri

  • 250 gr kabuklu yer fıstığı
  • 2 tatlı kaşığı şeker (Arzu edilirse pekmez veya bal kullanabilirsiniz)
  • 1 paket vanilin

Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?


Yer fıstıklarını kabuklarından ve koruyucu zarlarından ayıklıyoruz, teflon tavada kokusu verinceye kadar yakmadan kavuruyoruz. Kavrulan fıstıkları, şekeri ve vanilyayı rondoya alıp çekiyoruz (Bu işlem uzun süreceğinden cihazın ısısına dikkat ediniz) rondoda ne kadar uzun işlem yaparsanız fıstık yağı o kadar çok ortaya çıkacaktır. Sürülebilir bir kıvama getirinceye kadar devam ediyoruz bu işleme. Çok katı olduğunu düşünüyorsanız Arzu edilirse çok az miktarda olmak şartıyla tuz, kıvamına göre fındık veya zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Saklamak için temiz bir kavanoz içine döküp buzdolabında muhafaza edin. Koruyucu madde içermediğinden uzun süre dayanması mümkün değildir, sık sık az miktarlarda yapmanız tavsiye edilir.

19.01.2024 01:23:11
Fıstık Ezmesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fıstık Ezmesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Fıstık Ezmesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vi...
Devamını Oku

Antep Fıstık Ezmesi

Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir...
Devamını Oku

Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi o...
Devamını Oku

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmek...
Devamını Oku

Taze Antep Fıstığı

Taze Antep fıstığı, Antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri v...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı Brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülke...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadı...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on met...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kaç Kalori?

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram k...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardı...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Kalori

Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği gör...
Devamını Oku

Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?

Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesi...
Devamını Oku

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük ...
Devamını Oku

Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatl...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüket...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak o...
Devamını Oku

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve ...
Devamını Oku

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. ...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Protein

Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024