Kaju Fıstığı Ağacı

Kaju, sakızgiller ağacı ailesinden olup, tropikal iklim bitkisidir. İlk önceleri Brezilya'da yetiştirilmiş Portekizlilerce dünyaya tanıtılmıştır. En yoğun yetiştirildiği yer Ekvator ve çevresidir. 6. Yüzyıl civarlarında Portekizliler Brezilya'yı işgal ettiklerinde kaju ağacını da bulmuşlardır. Portekizli denizciler kaju bitkisinin tohumlarını Brezilya'dan Batı Afrika bölgesine taşıyıp, o topraklara ilk yerleşen Portekizlilerin orada yetiştirmelerine öncülük etmişlerdir.
Kaju ağacının yetişmesi için yağışlı ve nemli Ekvator iklimi gereklidir. İkliminden ötürü kaju ağacı Batı Afrika kıyı kesimleri boyunca uyum sağlayıp, büyümeye başlamıştır. Kaju bitkisi Brezilya ve Afrika dışında ise Hindistan da yetiştirilip, üretilmektedir. Brezilya kaju üretimi ve ihracatında dünya ikincisi, Afrika ise kaju üretimi ve ihracatında üçüncü sırayı almaktadır. Kaju ağacının meyvesi erken çürüdüğünden çok ekonomik bir kaliteye sahip değildir. Kaju fıstığını diğer fıstık türlerinden çok daha pahalı olmasının sebeplerinden biri de her iklime uyum sağlayamayışı ve her yetişen kaju meyvesinden sadece bir adet kaju fıstığı elde edilmektedir. Elde edilen kaju meyvesinin üzerindeki kabuk sökülüp, çekirdekleri ayrıldıktan sonra kavrularak yenilmektedir. Dünyanın en büyük kaju ağacı Brezilya'da Parnamirim şehrinde bulunmaktadır.

Cashew Kaju Fıstık Ağacı


İngilizce de ise Cashew olarak adlandırılan kaju fıstığı, Uzakdoğu Asya temelli bir fıstık çeşididir.
Yer fıstığından ayrılan yönü ise yerde değil, ağaç üzerinde yetişiyor olmasıdır. Kaju ağacının olgunlaşmamış görüntüsü, kırmızı bir elmaya benzemektedir. Kaju ağacı sanki elma gibi sapından dala tutunması yerine tam tersine yani çiçekli olan kısmından dala tutunmayı tercih etmiş gibidir ve sap olması gereken yerde adından da anlaşılacağı gibi ‘j' harfine hatta daha çok bir böbreğe benzeyen biçimiyle meyvenin çekirdeği bulunmaktadır. Bu çekirdek ise yemeye doyamadığımız asıl kısmı olan fıstık kısmını oluşturur. Sonra ise fıstık meyveden ayrılmak suretiyle toplanır. Kaju ağacının yetiştirilme işi tohumun ekimiyle başlar. Gece sıcaklığının 20, gündüz sıcaklığının 30 derece olduğu mevsimlerde ekiminin yapılması daha uygun olacaktır. Kaju ağacı kuraklığa dayanır ancak soğuk havaya dayanmakta zorluk çeker. Kaju ağacı, çoğunlukla 5 yaşında meyve vermeye başlamaktadır. Bakımlı kültür alanlarında 2 yaşında meyve vermeye başladığı da bilinmektedir. 20-30 yıllık ömürleri olan kaju ağacı yaklaşık olarak 15 kilogram meyve vermektedirler. Orta Amerika'nın yerli halkı yüzyıllar öncesinde bu ağacın meyvesini ateş düşürmekte, mide güçlendirmekte ve ağız kokularını gidermekte kullanmışlardır. Kaju ağacının badem kurutulup kabuğu çıkarıldıktan hemen sonra çerez olarak tüketilmeye başlanmıştır. Kaju ağacının meyvesi bilinen çerezlerden çok kuru bademe benzemektedir. Özellikle Güney Hindistan'da et ve sebze ile yapılan yemeklerde kullanılmaktadır. Ayrıca kaju bademi ve elmasından meyve suyu, reçel ya da marmelat elde edilmektedir. Kaju ağacının yapraklarında tanenler ve flavonoitler, kabuklarında reçine, zamk ve böcek öldürücü maddeler: bademinde ise farklı asitler bulunmaktadır. Bu bitki iyi bir tansiyon düşürücü ve tansiyon ayarlayıcı olmasının yanı sıra şeker rahatsızlığına da iyi gelmektedir. Bu ağacın kabuğundan oluşturulan 5-10 gram toz yarım litre suda eritilip, günde iki defa 20 ml içilmektedir. Halk hekimliğinde bu meyvenin kabuğunda elde edilen lapamsı sıvı diş çürüklerinde, nasırlarda ve siğillerde kullanılan faydalı bir bitkidir. Kaju ağacı kabuğunun kaynatılması ile elde edilen suyun kadın rahatsızlıklarında ve yara iyileştirmede kullanıldığı bilinmektedir. Bileşiminde E vitamini ile oleik ve linoleik yağ asitlerin bulunduğu kaju yağı, yaşlılıkta kuru ve tahribat görmüş ciltlerde canlandırıcı tesir göstermektedir.
18.01.2024 22:44:12
Kaju Fıstığı Ağacı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kaju Fıstığı Ağacı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kaju Fıstığı Ağacı"
Severek tükettiğim bir çerez. Yağlıbama napayım dayanamıyorum tiryakisiyim. Ülkemizde kaju fıstığı üretimi var mı? Yoksa kajuların hepsi bize ithal mi geliyor? Balıkesirde yetistirebilir miyiz? Benim acil bol kaju saglayabileceğim kaynak bulmam lazım.
Gülbanu . 03.10.2018 23:21:44

Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vi...
Devamını Oku

Antep Fıstık Ezmesi

Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir...
Devamını Oku

Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi o...
Devamını Oku

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmek...
Devamını Oku

Taze Antep Fıstığı

Taze Antep fıstığı, Antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri v...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı Brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülke...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadı...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on met...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kaç Kalori?

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram k...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardı...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Kalori

Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği gör...
Devamını Oku

Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?

Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesi...
Devamını Oku

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük ...
Devamını Oku

Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatl...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüket...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak o...
Devamını Oku

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve ...
Devamını Oku

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. ...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Protein

Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024