Osmaniye Yer Fıstığı

Osmaniye Yer Fıstığı, Ülkemizde tarımı yapılan ve yüksek gelir sağlayan ürünlerin başında gelen yer fıstığı en çok çukurova bölgesinde Adana ilinde ve ikinci olarak da Osmaniye de üretilmektedir. Ülkemizde üreticiliğinin ne zaman yapılmaya başlandığı kesin olarak bilinmeyen yer fıstığının ana yurdu Amerika'dır. Coğrafi keşifler ile dünya geneline yayılan bu bitki çerez olarak tüketilmektedir ve vitamin ve mineral açısından olduça zengindir.
Osmaniye yer fıstığı diğer türlerde de olduğu gibi sıcak iklim isteyen bir fıstık çeşididir. Çukurova bölgesinde buğdaydan sonra en çok üretilen tarım ürünüdür. Yıllık hasat miktarı oldukça yüksektir ve bu durum bilinçli tarım ile yıllar geçtikçe daha çok artmaktadır. Yıllık hasat bir kez gerçekleşmektedir. Dalları ile dışardaki havanın köklerine yani tohumlarına iletilmesini sağlayan Osmaniye yer fıstığı sürekli olarak çapa isteyen bir bitkidir. Hasat genellikle yaz aylarında gerçekleşmektedir. Diğer türlerinde de olduğu gibi Osmaniye yer fıstığında tohum yine kendisidir.

Ülkemizde Adana ve Osmaniye yer fıstığı üretiminde ilk sıradadır. Adana ülke genelinin %41 Osmaniye ise %38 yer fıstığı ihtiyacını karşılamaktadır. Osmaniye yer fıstığı %20-25 arasında protein değerlerine sahiptir. Bunun yanı sıra K, A, B ve E vitamini açısından oldukça zengindir. %18 Oranında karbonhidrat içermekte ve Ca, P, S ve Mg gibi bol miktarda madensel madde içermektedir.

Raf ömrü yüksek olan ürünler elde edilebilen Osmaniye yer fıstığından içerisinde bulunun yüksek yağ oranı ile yağ üretimi, mayonez üretimi, margarin üretimi, sos yapımı, pasta ve bisküvi üretimi ile şekerleme üretiminde kullanılmaktadır.
Bunların yanı sıra düşük kalitedeki yer fıstıkları boya yapımı, sabun ve kozmetik ürünler gibi birçok üründe kullanılmaktadır. Ayrıca Osmaniye yer fıstığı ezmesi yapılan ve çocuklar tarafından oldukça fazla tüketilen bir besindir. Bununla beraber yer fıstığı unu tutkal yapımında ve yangın söndürmede kullanılmaktadır.

Saymakla bitmeyecek kullanım alanı bulunan Osmaniye yer fıstığının küspesi yüksek oranda karbonhidrat ve yağ içirmekte bu nedenle hayvan yemi yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca kabukları tahta yapımı ve hayvan yemi yapılabildiği gibi demir ve bakır gibi madenlerim parlatılmasında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kabukları çok güzel yakacak işlevi görmektedir. Baklagil grubuna giren yer fıstığı bitkisinin sap ve dalları da yine hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Uzun dalları balya haline getirilerek kışın da hayvan yemi olarak kullanılabilir ve oldukça besleyicidir. Osmaniye yer fıstığının bitki dalları hayvanlar için yonca kadar besleyici bir üründür.

Ülkemizde yeteri kadar hasadı yapılamadığı içir Türkiye dünya geneli sıralamasında oldukça gerilerdedir. Yine az üretim olmasa neden ile yer fıstıklarının işlenmesi oldukça azdır ve yer fıstığına bağlı olarak üretilen maddeler oldukça pahalıdır. Osmaniye yer fıstığı genellikle çerez olarak kullanılmakta ve işlenme sürecine girememektedir.

Osmaniye Yer Fıstığı Bitki Özellikleri Nelerdir?

  • Olgunlaşma gün sayısı; 140 veya 160 gün
  • Meyve verimi; bir dönüm için 450- 500 kg
  • Büyüme ve yaprak yapısı; yarı dik
  • Yaprak rengi koyu yeşil ve orta boyda
  • Dane rengi koyu kırmızı ve tohum içi dane oranı %60
  • Yağ oranı %52, protein oranı %25, oleik asit oranı %54 ve linoeik asit oranı %28'dir.
19.01.2024 21:06:52
Osmaniye Yer Fıstığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Osmaniye Yer Fıstığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Osmaniye Yer Fıstığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vi...
Devamını Oku

Antep Fıstık Ezmesi

Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir...
Devamını Oku

Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi o...
Devamını Oku

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmek...
Devamını Oku

Taze Antep Fıstığı

Taze Antep fıstığı, Antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri v...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı Brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülke...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadı...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on met...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kaç Kalori?

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram k...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardı...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Kalori

Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği gör...
Devamını Oku

Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?

Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesi...
Devamını Oku

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük ...
Devamını Oku

Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatl...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüket...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak o...
Devamını Oku

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve ...
Devamını Oku

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. ...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Protein

Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024