Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Antep fıstığı adını, en çok yetiştiği yer olan Gaziantep'ten almıştır. Antep fıstığı A, C, E vitaminleri, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum gibi mineraller içerir.
Antep fıstığı sinir sistemi üzerinde olumlu etki yaratır. Kişiye dinçlik ve zindelik verir. Mide problemlerine karşı faydalı olan Antep fıstığı mide asit oranını dengeleyici etkiye sahiptir. Antep fıstığı böbrek sağlığı için faydalıdır. Böbreklerde oluşan ağrıları hafifletici etki yaratır. Cinsel isteği arttırarak cinsel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratır. Antep fıstığı akciğerlerde oluşan enfeksiyonlar üzerinde olumlu etkileri vardır. Akciğerde oluşan enfeksiyon ve iltihaplar için çok faydalı bir besindir. Antep fıstığının kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Felç riskini azaltır. Gebelik öncesi tüketildiğinde döllenmeye yardımcı olur. Depresyona karşı iyi gelir. Safra kesesinde taş oluşma riskini azaltır. Mide ve kolon kanserine de oldukça faydalıdır.

Antep fıstığının faydaları olduğu kadar zararları da vardır. Özellikle kolesterol hastaları için uygun bir yemiş türü değildir. Bu nedenle kolesterol sorunu olanlar doktoruna danışarak ve çok az ölçülerde tüketmelilerdir. Tüm fıstık çeşitleri gibi Antep fıstığı da yağlı bir çerezdir. Bu nedenle kilo almaya, ciltte sivilceye ve daha farklı cilt sorunlarına yol açabilir.
Gebelikte aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle hassas cilt yapısına sahip olan kişilerde alerjik sorunlara yol açabilir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekir. Antep fıstığı tüm tatlılara çok yakışır. Çok faydası vardır. Bu nedenle çocuklarınıza yerdirmeniz gerekir.

Toz Antep fıstıklı kek tarifinin malzemeleri

  • 3 tane yumurta,
  • 1,5 su bardağı şeker,
  • 3-4 su bardağı süt,
  • 3-4 su bardağı sıvı yağ,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • 2 su bardağı un,
  • 1 çay bardağı Antep fıstığı içi.

Süslemek için

  • Pudra şekeri,
  • Toz Antep fıstığı içi.

Toz Antep fıstıklı kek tarifi nasıl yapılır?


İlk önce yumurta ve şekeri 4-5 dakika mikser ile çırpalım. Daha sonra süt ve yağı da ekleyelim. Sonra bir dakika kadar daha çırpalım. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyelim ve sıvı karışıma ekleyelim. Daha sonra fıstık içlerini robotta çekelim ve kek hamuruna ekleyip hepsini karıştıralım. Sonra yağladığımız kek kalıbına kek hamurunu dökelim. Sonra önceden ısıtılmış 175 derecede 45-50 dakika kadar pişirelim. Kekimiz piştikten sonra üzerine pudra şekeri ve toz Antep fıstığını dökelim. Daha sonra dilimleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 01:44:51
Toz Antep Fıstığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Toz Antep Fıstığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Toz Antep Fıstığı"
Ben Antep fıstığını çok seviyorum. Yazın ve kışın da Gaziantep’te yaşayan arkadaşımı arayarak sipariş verip bana kutularla karşılayıp gönderiyor. Tatlılarda Antep fıstığı ile üzerinin süslenen toz Antep fıstığı yeşimimiz fıstıkların çekilmiş hali mi? Yada farklı bir fıtık çelicinden mi çekilerek yapılıyor? Yediğim fıtığın rengi tam yeşil değil değil?
Ali . 29.10.2018 12:10:39

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak ...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vi...
Devamını Oku

Antep Fıstık Ezmesi

Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir...
Devamını Oku

Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi o...
Devamını Oku

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmek...
Devamını Oku

Taze Antep Fıstığı

Taze Antep fıstığı, Antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri v...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı Brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülke...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadı...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on met...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kaç Kalori?

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram k...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardı...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Kalori

Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği gör...
Devamını Oku

Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?

Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesi...
Devamını Oku

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük ...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüket...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak o...
Devamını Oku

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve ...
Devamını Oku

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. ...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Protein

Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024