Yaş Antep Fıstığı

Yaş Antep Fıstığı, meyvenin olgunlaşmaya yakın toplanma sürecidir. Meyveyi daha sonra kurutma aşaması vardır. Antep fıstığı hasat edilir ve daha sonra kavlatma işemi vardır.

Yaş Antep Fıstığının Kurutulma Safhası, Kavlatma


Meyvede kırmızı kabuğunun sert kabuktan ayırma işlemidir. İşlem ülkemizde genellikle kurutulma ve depolamadan sonra işleme ve pazarlama öncesi yapılır.
ABD ve İran'da kavlatma meyve hasadı yapıldığında yaş iken başlanır. Ülkemizde ise bazı küçük esnaf üreticilerde, işletmelerde taze kavlatma işlemi yapılmaktadır. Antep fıstıklarının kurutulması ve depolanması ileminde daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Merkezi Gaziantep'te bulunan güney Doğu Tarım Satış Kooperatifleri topluluğu 1993 yılından beri Gaziantep Üniversitesinde, Makina mühendisliği Fakültesi tarafından işletilen kavlatma tesisini kullanmaktadır. Bu teknik meyve su ile çokaz bir zaman, sadece yıkama işlemi sırasında temas etmektedir. Su fıstığın içine işlemediği için, tüm Antep fıstığı işletmelerinin devlip adabını bırakıp bu sisteme dönülmesi ürün kalitesi yönünden çok büyük faydalar sağlayacaktır.

Kırmızı kabuklu Antep fıstığının işlenmesi beş basamakta oluşmaktadır


1- Kırmızı kabuğun su veya buharla hafifletilmesi.

2- Yumuşayan kabuğun devliplerde veya fiberglas merdanelerde parçalanıp ezilmesi.

3- Ezilen kabukların eleklerde ayrımı.

4- Meyvelerin yıkanarak arınması.

5- Meyvelerin hızla sıcak hava ile yoğunlaştırılması.

Kuru kırmızı kabuğun yumuşayıp kendini gevşetmesi


Su ya da buharla sağlanır. Bu ıslatma süreci mümkün olduğu kadar az bir sürede yapılması gerekir. Kullanılan su temiz, içilecek özellikte olması gerekmektedir. Isıtma havuzları genellikle betondan yapılmalıdır. İşleme kolaylığı yönünden havuzlar çok fazla derin yapılmamalıdır. Havuz yüksekliği 1 veya 1,5 m, kapasiteleri 2 ya da 5 tonaj arasında belirlenmelidir. Isıtma süreci 3-5 saat kadarda sürebilir. Buharlı ıslatma daha kısa süreli olmakta, su iç meyveye ulaşmamalı, sadece kırmızı kabuğu ıslatmaktadır. Bu durumda Antep fıstığı kalite değeri artmaktadır. Islanan fıstıklar dış kabuklarından ayrılması için devliplere yani değirmen taşına verilir. Devlip; bir eksen etrafında dönen ve halk arasında değirmen taşı olarak bilinen yatay ve dikey iki taştan oluşmaktadır. Devliplerde bir seferde 250 kilogram kadar Antep fıstığı konulmaktadır. Islanıp, gevşek yapıdan oluşan kırmızı kabuk, birisi haraketli iki taş arasında sürtünme tarafından sıyrılır ve kabuktan ayrılır. Titreşimli eleklerden geçerek, kırmızı kabuktan ayrılan meyveler su ile yıkanır ve sıcak havada kurutulur. Sıcak hava ile bir iki saat içerisinde %6-7 oran neme kadar kurutma yapılmaktadır. Daha yüksek nem oranlarında meyveler hızlı bir şekilde küflenmekte ve bozulmalar oluşmaktadır.
19.01.2024 10:02:12
Yaş Antep Fıstığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yaş Antep Fıstığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yaş Antep Fıstığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vi...
Devamını Oku

Antep Fıstık Ezmesi

Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir...
Devamını Oku

Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi o...
Devamını Oku

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmek...
Devamını Oku

Taze Antep Fıstığı

Taze Antep fıstığı, Antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri v...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı Brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülke...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadı...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on met...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kaç Kalori?

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram k...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardı...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Kalori

Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği gör...
Devamını Oku

Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?

Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesi...
Devamını Oku

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük ...
Devamını Oku

Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatl...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüket...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak o...
Devamını Oku

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve ...
Devamını Oku

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. ...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Protein

Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024