Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadır. Çay saatlerimizin vazgeçilmez kuru yemişlerinden bir tanesidir. Türkiye üretiminin hemen hemen yüzde seksen birini gerçekleştiren Çukurova Bölgesi'dir. Adana, Osmaniye, Hatay ve İçel şehirlerini kapsar.
Buğdaydan sonra ikinci büyük öneme sahiptir yer fıstığı çünkü azotça zengin bir tarla bırakır geride. Yer fıstığı ekimine sıra gelince ise ilk olarak tohumuna dikkat etmeliyiz. Üretimde kullanılacak tohumların kalitesinin çok iyi olması gerekir. Ülkemizde uygun kalitede yer fıstığının tohumları üretimi yapılmamaktadır.

Çiftçilerimiz kendi mahsullerinde elde ettikleri tohumları kullanmaktadır. Ekilecek alana önceden ekilmiş ve hasat edilmiş üründen sonra yirmi veya yirmi beş santimetre derinlerde pullukla sürülmelidir. Bu işlemi sonbaharda yapalım. Bu işlemi sonbaharda yapılmasının nedeni, yer fıstığını ana ürün olarak dikilmesinden dolayı. Toprak kışı bu biçimde geçirir. Gübreyi, ekme işlemi yapıldığı esnada mibzer ile verilmeyecek ise ekim yapılmadan önce tarlaya serpilir. Tarlaya serpilecek gübre oranı dört veya altı kilogram olmalıdır. Bu gübre saf azotlu ve temiz gübre olmalıdır. Tabi ekim yapılacak alanlarda bakteri aşılması yapılmıyor ise bu oran yirmi kilograma kadar da azotu çıkartabiliriz. Yer fıstığının ürünlerinin artmasını sağlamak için ekim sırasında fosforlu gübre atılırsa verimi arttırmış olursunuz.

Çünkü yer fıstığı bitkisi büyüme zamanında topraktan, çok miktarda fosfor almamaktadır. Yer fıstığı baklagil bitkisidir. Baklagil bitkileri havadaki azotu toprağa bağlarlar. Azot alan bu bitkiler bir kısmını toprağa bırakırlar. Diğer kalan kısmını ise bitki kendi bünyesinde barındırır. Bu sebeple yer fıstığı yetiştiren kişiler fıstık ürettikleri tarlalarında eğer başka bir baklagil üretilecek ise ekilecek olan bitkinin istedikleri gübreye göre ya az gübre verilir bitkiye ya da gübre verilmeyebilir. Bu sayede gübre bakımından tasarrufta bulunurlar. Yer fıstığı bitkisi sıcağı seven bir bitkidir. Çok güneş isteyen bir bitkidir. Ne kadar sıcaklık fazla olursa yer fıstığının yetiştirilme zamanı da azalacaktır. Yer fıstığı bitkisi için toprak seçerken çok dikkatli olunmalıdır. Yer fıstığı kalsiyum ve organik maddece güçlü toprakları ister.

Toprağın drenajı iyi olmalıdır. Toprak gevşek yapıda olmalıdır. Toprağının killi olmamasına dikkat edin. Yer fıstığı, fazla killi topraklarda yetiştirilmesi güçtür yani ürün vermesi konusunda sıkıntılıdır. Taşlı toprakları da çok sevmez çünkü iğnelerinin toprağın içine girmesini zorlaştırır. Durgun ve taban suyu yüksek tarlalarda ise yer fıstığı yetiştirilirse mahsul az olur. Yer fıstığının sulama şekli farklılık göstermektedir. Özellikle de su tüketimi, sulama şartlarına, iklime ve bulunulan yer göre farklıdır. Bitkinin su gereksinimine göre sulaması yapılmalıdır. Yer fıstığı bitkisinin yaprakları açık yeşil değil ise bu suya ihtiyacı olduğunu gösterir. Yer fıstığı için en uygun sulama metodu yağmur şeklinde yapılmalıdır. Fakat salma biçimindeki sulama çok fazla kullanılmaktadır.

Yer fıstığı çabuk büyüyen bir bitkidir. Bundan dolayıdır ki yer fıstığının bakımı için geç kalınmamalı, erken yapılmalıdır. Tarlada bitkiler baş gösterdiğinde, yabancı otlar meydana gelir. Bu yabancı otları temizlemek gereklidir yoksa verimin düşmesini sağlar ve hasadı güçleştirir. Ayrıca toprağın gevşetilmesi gerekir ve çapanın yardımı ile toprakta karıklar açılmalıdır. Çapalama yapmak gerekir. Çapalama bittikten sonra lister çekilmelidir. Sıralar halinde yapılan listerden sonra karıklar açılır. Ardından boğaz doldurması işlemi gerçekleştirilir. Karıklar derinleştirilir ve boğaz doldurma yapılır. Bitkinin sapı görüldüğünde yapılan bu işlem bitirilmelidir. Yer fıstığı bitkisinin toplanma zamanın da ise bitkilerin yaprakları sararır ve oluşan kapsüllerin içi dolar ve tanelerin pembe rengi alması ile toplama işlemi başlar. Bu işlemi fıstıkları toplamak için yapılan onlara uygun aletlerle fıstıklar toplanır. Toplama işlemini elle de yapabilirsiniz, kürekle de yapabilirsiniz.
20.01.2024 17:54:26
Yer Fıstığı Ekimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yer Fıstığı Ekimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Yer Fıstığı Ekimi"
Anlatım güzel toprak altı zararları bahsetmek iyi olurdu organik gübre den annatsak. Nasıl olurdu
Yusuf . 19.10.2017

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak ...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vi...
Devamını Oku

Antep Fıstık Ezmesi

Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir...
Devamını Oku

Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi o...
Devamını Oku

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmek...
Devamını Oku

Taze Antep Fıstığı

Taze Antep fıstığı, Antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri v...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı Brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülke...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on met...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kaç Kalori?

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram k...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardı...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Kalori

Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği gör...
Devamını Oku

Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?

Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesi...
Devamını Oku

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük ...
Devamını Oku

Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatl...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüket...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak o...
Devamını Oku

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve ...
Devamını Oku

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. ...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Protein

Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024