Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein; Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, %25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vitaminler ve madensel maddeler içermekte olan, özellikle yağ sanayisinde ve çerez yapımı başta olmak üzere, sapı kuru ot şeklinde, kabuğu ise çeşitli şekillerde kullanılan değerli bir bitki çeşididir.

Yer Fıstığının Çeşitleri


Yer fıstığının 30 a yakın türü tespit edilmiştir; bunların bir kısmı tek yıllık bitki olurken, bir kısmı ise çok yıllıktır. Yer fıstığının tüketimi daha çok çerez olarak tercih edilmektedir. Bu amaçla yer fıstığı tohumları ya dış kabuk kırılmadan veya kabuk kırılıp tohumlar ayrıldıktan sonra kavrularak, çiğ fıstık tadından arınmış ve aynı zamanda dayanıklılığı arttırılmış olarak satışa sunulur. Yer fıstığı tohumunda yağ oranı oldukça yüksektir. Bu da yer fıstığının birçok yağlı tohumlar içindir, bitkisel yağ üretimi açısından önemli bir yer almasını sağlar. Yer fıstığı yağının tadı lezzetli olup, renk olarak açık, görüntüsü berrak ve yüksek sıcaklık derecelerinede karşı fazlasıyla dayanıklıdır. İçinde doğal halde bulunan antioksidan içeren maddelerden ötürü, kızartıldıktan sonra bir süre saklanacak olan gıda maddeleri için özel olarak tercih edilir. Yer fıstığı yağı yüksek oranda oleik asit içermesi sebebi ile gerek fiziksel özellikleri ve gerekse besin değeri açısından çeşitli bitkisel yağ çeşitleri içinde zeytinyağına en tadı yakın olan bitkisel yağ olarak tanımlanır.
Yer fıstığı tohumundan yağ elde edildikten sonra fazla kalan tohumlar küspe olarak kullanılır. Küspe değeri yüksek bir protein kaynağıdır. Yer fıstığı küspesinden elde edilen proteinin besin değeri yüksek olduğundan çeşitli çocuk mamalarının hazırlanmasında ve protein açısından yeterli olmayan gıda maddelerinin protein değerinin yükseltilmesi için kullanılır.

Yer Fıstığının Amerika'da Tüketimi


Yer fıstığı pek sık olmasa da çeşitli tatlı ve şekerlerin içinde ya da üzerinde de kullanılmaktadır. Yer fıstığı özellikle Amerika da yer fıstığı ezmesi şeklinde tüketilmektedir. Amerikan toplumunun yer fıstığının beslenme değeri konusunda bilgilendirilmiş olması ve yer fıstığı tüketiminin sağlamış olduğu bazı yararlar nedeniyle bir saat içinde yaklaşık 8-10 ton yer fıstığını ezme haline getiren ve bütün gün çalışan büyük tesislerin kurulmasını zorunlu hale getirmiştir. Yer fıstığı, protein değeri bakımından oldukça faydalıdır. Ayrıca içerisinde folik asit, potasyum, magnezyum, fosfor, demir, çinko ve lif zengin şekilde bulunmaktadır. Ancak kalorisi yüksek olduğundan dolayı tüketilecek miktara dikkat edilmelidir. Yaklaşık olarak 28 gram yer fıstığı 7 gram protein ve 159 kalori içermektedir.
19.01.2024 09:20:42
Yer Fıstığı Protein ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yer Fıstığı Protein Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Yer Fıstığı Protein"
Ben birkaç aydır fitness salonuna gidiyorum ve fitness sporu ile uğraşıyorum. Bu nedenle protein ihtiyacım bir hayli arttı. Günlük birkaç yumurta tüketiyorum. Bunun yanı sıra yer fıstığı bana protein açısından herhangi bir fayda sağlar mı? Ayrıca fayda sağlıyorsa günlük ne kadar tüketmem tavsiye edilmektedir?
Vargın . 24.09.2018 19:56:45

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak ...
Devamını Oku

Antep Fıstık Ezmesi

Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir...
Devamını Oku

Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi o...
Devamını Oku

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmek...
Devamını Oku

Taze Antep Fıstığı

Taze Antep fıstığı, Antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri v...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı Brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülke...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadı...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on met...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kaç Kalori?

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram k...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardı...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Kalori

Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği gör...
Devamını Oku

Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?

Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesi...
Devamını Oku

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük ...
Devamını Oku

Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatl...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüket...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak o...
Devamını Oku

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve ...
Devamını Oku

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. ...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Protein

Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024