Antep Fıstığı Ağacı, Anayurdu Orta doğu olan antepfıstığı, Akdeniz havzasında Türkiye, Irak, İran, Suriye ile tohumlarının sonraki zamanlarda götürüldüğü Hindistan ve hatta Meksika’da dahi yetiştirilmektedir. Ülkemizde antepfıstığının yetiştirildiği yerler, başta Gaziantep olmak üzere Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ile Siirt illerimizdir. Kısa boylu bir ağaç olan antepfıstığının, beş yaprakçık tan oluşan yeşil yaprakları, salkımlar halinde açan küçük çiçekleri bulunmaktadır. Bu çiçekler olgunlaştığı zaman 2 ila 2,5 santimetre uzunlukta, dışında kırmızımsı ve yumuşak bir kabuğu, içinde de kabuğu olan ve bu kabuğun içinde de yeşil ya da sarı renkli içi bulunan bir meyve vermektedir. Yeşil renklileri daha lezzetli olmakta üzeri de ince bir kabuk ile örtülüdür. Fıstığın sert kabuğu, kavrulduğu zaman ya da üzerine sert bir cisim ile vurulduğu zaman çatlar. Elle zorlanan çatlak kabuk ikiye ayrılır. Böylece, içe ulaşılır. Uzun süre saklanabilen antepfıstığının içi kuru yemiş (çerez) olarak sevilerek yenildiği gibi şekercilikte, helvacılık ta, pastacılıkta ve tatlıcılık ta özellik ile baklava yapımında kullanılmaktadır. 100 gram Antep fıstığı içinin içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 594 kalori; 20,8 gram protein, 51,6 gram yağ, 16,4 gram karbonhidrat, 0 kolesterol, 500 miligram fosfor, 2 gram lif, 136 miligram kalsiyum, 7,3 miligram demir, 1,020 miligram potasyum, 158 miligram magnezyum, 66 IU A vitamini, 0,62 miligram B1 vitamini, 1,45 miligram B2 vitamini, 7 miligram C vitamini, 0,4 miligram B6 vitamini ve 5.2 miligram, E vitaminidir.
Antep Fıstığı Fidesi,
Kavrulmamış çekirdeklerinin ekilmesi ile elde edilen çöğürler ile çoğaltılabilmektedir. Ancak, daha dayanıklı bir tür olan sakız (ya da melengiç) ağacı (Pistacia terebinthus) fidanlarının aşılanması daha iyi sonuç vermektedir. Dikimlerde, her türün kendi toprağını kökünde taşıyan fidanları kullanılmaktadır. Yılda ortalama 10 kilogram kadar ürün veren ağacın ürün oranı, dikiminden 10 yıl kadar sonra artmaktadır.
Antep Fıstığı Ağacı İklim isteği,
Antep fıstığı ağacı, kuru ve sıcak iklimlerin bitkisidir. Yüksek sıcaklıklara, kuraklığa ve donlara karşı dayanıklı bir bitkidir.
Antep Fıstığı Ağacı Toprak isteği,
Ağaç, zayıf nitelikli topraklara 8 metre kadar aralıklar ile dikilir. Tabanı su tutan topraklarda ağaç kurumaktadır.
Antep Fıstığı Ağacı Toprak işleme,
Antep fıstığı ağaçlarının altı yılda en az 6 kez çapalanması ve yabani otlarından temizlenmesi gerekmektedir. Büyük bahçelerde toprak işleme traktörler ile yapılabilinir.
Antep Fıstığı Ağacı Sulama:
Bu ağaçlar sulanmaya suya ihtiyaç duymayan ağaç türündendir.
Antep Fıstığı Ağacı Gübreleme ve Budama,
Antep fıstığı ağaçlarına, ilkbaharda azotlu, sonbaharda fosfatlı fenni gübre verilmelidir. Bu gübrelerin yerine, iyi yanmış çiftlik gübresi de kullanılmaktadır. Ağaç ın kuruyan ve aşağı doğru sarkan dalları kesilip çıkarılmalıdır.
Antep Fıstığı AğacıHasat (Derim),
Antep fıstığı ağaçlarının meyveleri (fıstıklar) türe özgü olgunluğa eriştiği zaman hasat edilmelidir. Hasatta gecikme olur ise fıstıklar yere dökülerek ziyan olabilir.
Son Güncelleme : 08.04.2021 13:29:20
Antep Fıstığı Ağacı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
1 Yorum Yapılmış "Antep Fıstığı Ağacı"
BU AGACLARDAN BANADA LAZIM NASIL ELDE EDE BILIRIM... Kamuran . 23.11.2017
CEVAP YAZ
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 565 kalori içerir. Vi...
Antep Fıstığı Faydaları
Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında da kullanılır. Aynı...
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği görünmektedir. Fıstık sağlığa çok faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı tıp alanında hastalarında t...
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerikada yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İçerisinde zengin besin maddeleri bulunduran fıstık vücut gelişiminde ...
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde toplam tüketim oranı %5 diğer yüze %95 oranı ise yurt dışına ihraç edilmektedir. Çam fıstığı el...
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük arabaların üzerinde Antep fıstıkları satan seyyar satıcılar görmek pek şaşırtıcı bir durum de...
Toz Antep Fıstığı
Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Antep fıstığı adını, en çok yeti...
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüketilir.Saf antep fıstığında yapılan bir tatlı türüdür. Şeker oranı çok yüksek olduğu için şeker...
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur,Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak olmaz. Kavlatma, meyvede kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmasıdır. Bu işlem ülkemizde...
Antep Fıstığı İçi
Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, badem ve yer fıstığı ...
Fıstık Ağacı
Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fıstığının en çok yeti...
Fıstık Ezmesi Protein
fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre çoğu insanların fıstık ezmesi adı verilen besini önemli bir şekilde tükettikleri ortaya çıkm...
Çam Fıstığı Ağacı
Siirt Fıstığı
Fıstık Kaç Kalori
Hamilelikte Yer Fıstığı
Antep Fıstığı Kaç Kalori
Kabuklu Yer Fıstığı
Osmaniye Yer Fıstığı
Yaş Antep Fıstığı
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Yer Fıstığı Ezmesi
Yer Fıstığı Protein
Antep Fıstık Ezmesi
Soslu Fıstık
Diyette Fıstık Ezmesi
Taze Antep Fıstığı
Kaju Fıstığı
Yer Fıstığı Ekimi
Antep Fıstığı Aşısı
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Antep Fıstığı Faydaları
Fıstık Ezmesi Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Toz Antep Fıstığı
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Popüler İçerik
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğe...
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüke...
Taze Antep Fıstığı
Taze antep fıstığı, antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değe...
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. ...
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmakta...
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on ...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Ağustos - 2022