Çam Fıstığı

Çam Fıstığı

Çam Fıstığı, Fıstık çamının kozalağından çıkartılan çam fıstığı, sert kabukların kırılması ile elde edilen besin değeri çok yüksek bir olan besin maddesidir. Çam fıstığı Akdenize kıyısı olan bütün ülkelerde yetiştirilmektedir. Bu ağacın 20 metreden fazla uzunluğu olan geniş ve tepeli bir çam türüdür. Fıstık çam’ın meyvesini vermesi ve kozalaklarını oluşturması uzunca bir zaman almaktadır. Ancak kozalak üretim 20 yaşından sonra başlamaktadır. Çam Fıstığı yenilebilmekte olan ve ticari bakından üreticiye ciddi anlamda gelir sağlanmaktadır. Ülkemizde Muğla, Aydın, İzmir ile Bergamaya bağlı kozak yöresinde ciddi anlamda üretimi yapılmaktadır.

Ülkemizde çam fıstığı TSE tarafından 3 farklı tipe ayrılmıştır. Bu ayrılma fıstığın görüntü ve tadına göre TSE tarafından düzenlenmiştir. Bunlar ise;

1- Kozak tipi çam fıstığı; iri, yumuşak ve dolgun gövdelidir.

2- Aydın tipi çam fıstığı; irili ufaklı ve az dolgun gövdelidir.

3- Maraş tipi çam fıstığı; uzun, ince ve ağızda dağılan gevrek bir tada sahiptir.

Çam Fıstığı Ağacının Özellikleri

Çam fıstığının çok farklı alanda kullanımı vardır. besin değeri oldukça yüksektir. Bu sebeple savaş yıllarında askerlere yedirilmiştir. Bal ile ezilerek birlikte macun kıvamına getirilerek ezildiğinde kuvvet verici olarak kullanılmaktadır. Akciğer, bronşit ve verem hastalıklarının çabuk iyileşmesini sağlar. Kalp rahatsızlığına iyi gelmekle kolesterolü korur. Bazı yemeklere lezzet verdiğinden dolayı kavrulmuş bir şekilde veya çiğ olarak konulur. Annelerimizin mutfaklarında özellikle zeytinyağlı dolmalar ile un helvasında kullanılmaktadır. Ancak günde 25 gramdan fazla tüketilmemelidir

Çam Fıstığı Ağacının Yetişmesi ve Yetiştiren Bölgeler

Çam Fıstığı ağacı gençken yuvarlakken, yaşlı halde dağınık şemsiye tarzlı bir yapıya sahiptir. Gençken hızlı bir şekilde büyür. 20-25 metreye kadar boyu uzar. Düzgün bir gövdeye, bu gövdeden dik olarak uzanan yatay duruşlu dallara sahiptir. İğne yaprakları parlak ve yeşil renklidir. 10-20 cm uzunlukta olup uç kısımları toplu iğne ucu gibi sivridir. Yetişme yeri yönünden sorun çıkartmayan bir ağaç türü olmayan çam fıstığı ağacı. Neredeyse her türlü toprak türünde yetişmektedir. Güneşli yerleri seven bir tür olan çam fıstığı ağacı, fakir, killi topraklarda da canlılığını yitirmezler. Sert ve soğuk iklimlerde gelişemezler ancak canlılığını da yitirmezler. Çam fıstığı ağaçlarının ışık isteği fazladır.

Üreticinin geçimi yönünden oldukça önemli bir yere sahip olup, gıda sanayinde kullanılmaktadır. Fıstık çamı coğrafi olarak yayılışına Portekiz ile başlar Suriye’ye kadar devam eder. Üç yıl gibi bir sürede olgunluğa erişen kozalaklar ancak üçüncü yılın Ocak-Mayıs ayları arasında toplanmaktadır.

Son Güncelleme : 13.11.2018 19:54:17
Çam Fıstığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Düzenle Düzenleme Geçmişi Katkıda Bulunanlar

Çam Fıstığı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

2 Yorum Yapılmış "Çam Fıstığı"
Merhaba ben Almanyadan yazıyorum, bu gün ilk defa çam fıstığı yedim yada denedim diym, tam 2 yada 3 avuç yedim çiğ şekilde yani kavrulmamış halde, tadı güzeldi ama sanırım alerji yaptı boğazlarım kaşındı ve kızardı,. Acaba çokmu yedim yada kavurarakmi yesem, önerilerinizi bekliyorum, şimdiden çok teşekkürler Saygılar ve iyi Seneler diliyorum..
Fatih . 31.12.2018 16:26:02
CEVAP YAZ
Çocuklarım sürekli olarak çam fıstığı tüketiyorlar. Ancak çam fıstığı tükettikten sonra yüz ve kol bölgelerinde inanılmaz derecede kızarıklık oluşuyor. Acaba çam fıstığı tüketimi virüs ve bakterileri tetikleyerek kızarıklık oluşmasına neden olur mu? Ayrıca çam fıstığı alerjik rahatsızlıklara neden olur mu? Bilgilendirmeniz ve yardımınız için şimdiden teşekkürler.
Leyla . 06.10.2018 14:53:21
CEVAP YAZ
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 565 kalori içerir. Vi...
Antep Fıstığı Faydaları
Antep Fıstığı Faydaları
Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında da kullanılır. Aynı...
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği görünmektedir. Fıstık sağlığa çok faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı tıp alanında hastalarında t...
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerikada yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İçerisinde zengin besin maddeleri bulunduran fıstık vücut gelişiminde ...
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde toplam tüketim oranı %5 diğer yüze %95 oranı ise yurt dışına ihraç edilmektedir. Çam fıstığı el...
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük arabaların üzerinde Antep fıstıkları satan seyyar satıcılar görmek pek şaşırtıcı bir durum de...
Toz Antep Fıstığı
Toz Antep Fıstığı
Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Antep fıstığı adını, en çok yeti...
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüketilir.Saf antep fıstığında yapılan bir tatlı türüdür. Şeker oranı çok yüksek olduğu için şeker...
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur,Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak olmaz. Kavlatma, meyvede kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmasıdır. Bu işlem ülkemizde...
Antep Fıstığı İçi
Antep Fıstığı İçi
Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, badem ve yer fıstığı ...
Fıstık Ağacı
Fıstık Ağacı
Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fıstığının en çok yeti...
Fıstık Ezmesi Protein
Fıstık Ezmesi Protein
fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre çoğu insanların fıstık ezmesi adı verilen besini önemli bir şekilde tükettikleri ortaya çıkm...

 

Çam Fıstığı Ağacı
Siirt Fıstığı
Fıstık Kaç Kalori
Hamilelikte Yer Fıstığı
Antep Fıstığı Kaç Kalori
Kabuklu Yer Fıstığı
Osmaniye Yer Fıstığı
Yaş Antep Fıstığı
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Yer Fıstığı Ezmesi
Yer Fıstığı Protein
Antep Fıstık Ezmesi
Soslu Fıstık
Diyette Fıstık Ezmesi
Taze Antep Fıstığı
Kaju Fıstığı
Yer Fıstığı Ekimi
Antep Fıstığı Aşısı
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Antep Fıstığı Faydaları
Fıstık Ezmesi Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Toz Antep Fıstığı
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Popüler İçerik
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğe...
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüke...
Taze Antep Fıstığı
Taze Antep Fıstığı
Taze antep fıstığı, antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değe...
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. ...
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmakta...
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2019