Şam Fıstığı

Şam Fıstığı

Şam fıstığı, fıstık her türü ile uzun yıllardır birçok hastalık için tedavi amaçlı kullanılan bir besin maddesidir. Kurutulan bir besin olduğu için yılın her mevsiminde faydalarından yararlanmak mümkündür. İçeriğinde A, C, E vitaminleri, magnezyum, demir, kalsiyum, bakır gibi farklı bileşenler bulundurmaktadır. İçeriği sayesinde sağlık alanında geniş bir yelpazede kullanılabilmektedir. Kansızlık, diyabet, cilt sağlığı, saç sağlığı gibi daha pek çok alanda faydalıdır.

Şam fıstığının faydaları

  • Kan şekerini düşürücü etkisi olan şam fıstığı diyabet hastaları için faydalı bir yemiştir. Kan şekerini kontrol altında tutmak için düzenli tüketilebilir.
  • Şam fıstığı, kansızlığa karşı iyi gelir. İçeriğinde barındırdığı demir minerali, demir eksikliği kaynaklı oluşan kansızlığa karşı iyi gelir. Özellikle çocuk ve kadınları anemiye karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
  • Şam fıstığı aşırı tüketilmediği takdirde kilo alımına yol açmaz. Aksine kilo vermeyi kolaylaştırır. İçeriğinde yer alan yağ vücutta kilo değil enerjiye dönüşür.
  • Şam fıstığı başta mide kanseri olmak üzere vücudu birçok kanser türüne karşı korur. Bu etkisi antioksidan özelliğinden kaynaklanmaktadır.
  • Kötü kolesterolü düşürücü, iyi kolesterolü arttırıcı etkisi bulunan şam fıstığı, bu etkisi ile kalp ve damar sağlığını korur. Kalp krizi ve inme riskini azaltıcı etkisi vardır.
  • Yorgunluğa ve halsizliğe karşı iyi gelir.
  • Saç sağlığı için faydalıdır. Saçlarda dökülme ve kırılmayı önleyici etkiye sahiptir. İçeriği sayesinde saçların daha parlak, güçlü ve bakımlı olmasını sağlar.
  • İçeriğinde yer alan protein hücre sağlığını koruyucu etki yaratır.
  • E vitamini içeriği nedeniyle güneşin zararlı etkilerinden korunmayı kolaylaştırır.
  • Başta sedef hastalığı olmak üzere birçok cilt hastalığına karşı faydalıdır.
  • Çocuklarda bedensel gelişime katkıda bulunur.
  • Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
  • Böbrek ağrılarını hafifletir.
  • Zihin ve beden yorgunluğuna karşı faydalıdır.
  • Öksürüğü hafifletici etkisi bulunmaktadır.
  • Böbrek ve mesanede meydana gelen kumların dökülmesine yardımcı olur.
  • Cinsel isteği arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Akciğer iltihabına karşı iyi gelir.
  • Posa oranı pirinç ve patatesten daha çoktur.
  • Gebeliğin sağlanabilmesi için tüketilebilir.
  • Depresyona karşı faydalıdır. Depresyona yol açan etkenleri ortadan kaldırır.
  • Vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirir.
  • Sindirim sistemi sağlığını korur.
  • Şam fıstığı ne kadar tüketilmelidir?
  • Günlük yağ ihtiyacını karşılamak amacıyla gün içinde 10 adet şam fıstığı tüketilebilir, Protein, vitamin, B1 ve fosfor ihtiyacını karşılayabilmek için ise 100 gr tüketmek yeterli olur.

Şam fıstığı zararları

  • Şam fıstığının sağlık için bilindik her hangi bir zararı yoktur. Ancak aşırı ve bilinçsiz tüketim nedeniyle bazı yan etkilere sebep olabilir. Bu yan etkiler;
  • Kolesterol için faydalı olsa da aşırı tüketimlerde risk yaratabilir. Bu nedenle doktora danışarak tüketilmelidir.
  • Yağlı bir içeriği olan şam fıstığı aşırı tüketimlerde kilo alımın ayol açabilir.
  • Gebelik dönemi için bir zararı olmasa da aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • Alerjik reaksiyonlara açık olan cilde sahip olan kişilerde alerjiye neden olabilir.

100 gr şam fıstığının besin değerleri

  • 28.28 karbonhidrat
  • 21.05 gr protein
  • 45.82 gr yağ
  • 10.3 gr lif
  • 0 kolesterol
  • 6 mg sodyum
  • 1007 potasyum
  • 107 kalsiyum
  • 266 A vitamini
  • 3 C vitamini
  • 4.03 mg demir
Son Güncelleme : 16.11.2018 02:21:41
Şam Fıstığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Şam Fıstığı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Şam Fıstığı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 565 kalori içerir. Vi...
Antep Fıstığı Faydaları
Antep Fıstığı Faydaları
Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında da kullanılır. Aynı...
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği görünmektedir. Fıstık sağlığa çok faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı tıp alanında hastalarında t...
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerikada yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İçerisinde zengin besin maddeleri bulunduran fıstık vücut gelişiminde ...
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde toplam tüketim oranı %5 diğer yüze %95 oranı ise yurt dışına ihraç edilmektedir. Çam fıstığı el...
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük arabaların üzerinde Antep fıstıkları satan seyyar satıcılar görmek pek şaşırtıcı bir durum de...
Toz Antep Fıstığı
Toz Antep Fıstığı
Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Antep fıstığı adını, en çok yeti...
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüketilir.Saf antep fıstığında yapılan bir tatlı türüdür. Şeker oranı çok yüksek olduğu için şeker...
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur,Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak olmaz. Kavlatma, meyvede kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmasıdır. Bu işlem ülkemizde...
Antep Fıstığı İçi
Antep Fıstığı İçi
Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, badem ve yer fıstığı ...
Fıstık Ağacı
Fıstık Ağacı
Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fıstığının en çok yeti...
Fıstık Ezmesi Protein
Fıstık Ezmesi Protein
fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre çoğu insanların fıstık ezmesi adı verilen besini önemli bir şekilde tükettikleri ortaya çıkm...

 

Çam Fıstığı Ağacı
Siirt Fıstığı
Fıstık Kaç Kalori
Hamilelikte Yer Fıstığı
Antep Fıstığı Kaç Kalori
Kabuklu Yer Fıstığı
Osmaniye Yer Fıstığı
Yaş Antep Fıstığı
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Yer Fıstığı Ezmesi
Yer Fıstığı Protein
Antep Fıstık Ezmesi
Soslu Fıstık
Diyette Fıstık Ezmesi
Taze Antep Fıstığı
Kaju Fıstığı
Yer Fıstığı Ekimi
Antep Fıstığı Aşısı
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Antep Fıstığı Faydaları
Fıstık Ezmesi Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Toz Antep Fıstığı
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Popüler İçerik
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğe...
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüke...
Taze Antep Fıstığı
Taze Antep Fıstığı
Taze antep fıstığı, antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değe...
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. ...
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmakta...
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Nisan - 2019